(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



15 Aralık 2015 Salı

ARNAVUTLUK’TA DA İSYAN VAR!

(Haberin orijinali 22 Ocak 2011 tarihinde yayınlamıştır)

Arnavutluk’ta hükümet karşıtı gösterilerde dün 3 kişi öldü, çeşitli kaynaklara göre 40 ila 100 kişi de yaralandı. Yolsuzlukla suçlanan başbakan yardımcısı İlir Meta’nın istifasıyla tatmin olmayan Arnavutlar hükümetin istifasını ve acilen yeni bir seçim yapılmasını talep ediyorlar.

Geçtiğimiz hafta boyunca çoğunluğu muhaleffetteki Sosyalist Parti taraftarlarının yer aldığı gösterilerde, göstericilerle güvenlik kuvvetleri arasındaki şiddetli çatışmalar dün ölümle sonuçlandı.

Dünkü gösterilere kadar Arnavutluk hükümetini ülkede yaşanan yolsuzluklarla sürekli köşeye sıkıştırmaya çalışan AB, sosyalistlerin düzenlediği gösterilerde halk desteğini arkalarına almasıyla tutumunu değiştirerek “demokratik yollarla seçilmiş Arnavutluk hükümetinin daima arkasında olduğunu” açıkladı. ABD Tiran Büyükelçiliği de bu sabah yaptığı açıklamada kurumlara, hükümete ve hukuğa saygı duyulması gerektiğini belirterek muhalefetin bu tarz şiddet içeren gösterileri yönlendirmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

2009 Mayıs ayında yapılan ve usulsüzlüklerle gündeme gelen seçimleri tanımayan Sosyalist Parti, bir buçuk senedir ülkeyi yöneten Sali Berişa liderliğindeki sağcı Demokrat Parti’nin meşru bir hükümet olmadığını, protesto gösterilerinin barışçıl olduğunu fakat güvenlik güçlerinin gereksiz yere şiddete başvurması sonucunda ölümlerin yaşandığını öne sürüyor.

Ölümlerin ardından daha da hiddetlenen göstericiler başbakanlık konutunu ablukaya alarak güvenlik kuvvetlerine taş ve molotof kokteyliyle saldırdılar. Polis ise göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık verdi.


Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi tüm siyasi partileri sağduyuya çağırdığı açıklamasında, göstericilerin de sakinleşmesi talebinde bulundu. Sosyalist Parti ise erken seçim kararı çıkmadan gösterilerin sona ermeyeceğini duyurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder