(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

FAŞİZME KARŞI AYAKLANMANIN 70. YILI

(Haberin orijinali 28 Temmuz 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Bosna-Hersek’teki Antifaşist Eylem (Antifašistička Akcija) üyeleri Yugoslavya'da faşizme karşı direnişin başlamasının 70. yılını ülkenin on ayrı kentinde yaptığı afiş çalışmasıyla “hatırlattı”.

Bihaç, Bugojno, Gradiska, Konjic, Mostar, Prijedor, Saraybosna, Stolac, Tuzla ve Zenica kentlerinde yapılan poster ve afiş çalışmalarıyla, 27 Temmuz 1941’de Josip Broz Tito’nun lideri olduğu Yugoslavya Komünistler Birliği önderliğinde faşist işgale karşı başlatılan direniş “hatırlatıldı”. Direnişin ilk aylarında günümüzde Sırbistan’ın Bosna sınırında bulunan Uzice’de “Sovyet yönetimi” kurulmuş, Nazi ordusunun bu yönetime karşı gerçekleştirdiği operasyon sonucunda Partizanlar faşizme karşı savaşa Bosna dağlarında devam etme kararı alarak ilk Anti-faşist konseyleri Bosna’da toplamışlardı.

Antifašistička Akcija yaptığı açıklamada 1941-45 yıllarında diz çöktürülen faşizmin, ne yazık ki 1991-95 yıllarında başarılı olduğunu belirtti. Yüz binlerce insanın öldüğü, sürüldüğü, evsiz kaldığı 1991-95 savaşındaki ilk saldırıların birlik, özgürlük ve barışı simgeleyen anti-faşist anıtlara karşı düzenlendiğine dikkat çeken açıklamada 1941-45'in rövanşını alanların, koca bir ülkeyi suçun, yolsuzluğun ve yoksulluğun egemen olduğu, milletler arasına çizilen sınırlarla etnik nefretin yapısallaştığı bir coğrafyaya çevirdiği anlatıldı.

1941-45 zaferinin köylülerin ve işçilerin ortak mücadelesiyle, basit vatandaşların mücadelesiyle kazanıldığının altını çizen açıklamada Bosna'nın günümüzdeki durumunun da birlik ve dayanışma içindeki vatandaşlarca değiştirilebileceği ifade edildi.

(Sol Haber – Bosna Hersek)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder