(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



27 Aralık 2015 Pazar

Srebrenitsa’da VIP locası

(Haberin orijinali 22 Mayıs 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Bu sene Srebrenitsa soykırımının yirminci yıldönümü için düzenlenecek olan anma etkinliği için VIP locası inşa ediliyor.

Bu sene Srebrenitsa soykırımının yirminci yıldönümü için düzenlenecek olan anma etkinliği için VIP locası inşa ediliyor.
11 Temmuz 1995’te 8372 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan ve Lahey Adalet Divanı tarafından da soykırım olarak tanımlanan katliamın bu sene yirminci yıl anması gerçekleşecek. Soykırımda katledilenlerin mezarlarının bulunduğu Potoçari mezarlığı ve tören alanına yapılmakta olan ve törene katılan VİP kişilerin soykırım anıtına çiçek bıraktıktan sonra törenin geri kalanını izlemeleri için yapılan VİP locası ise eleştirilere neden oluyor. Yaklaşık bir buçuk milyon insanın katledildiği Auschwitz’te bile benzer bir uygulamanın olmadığını öne sürenler, yapılan bu ayrımcılığın soykırımda katledilenlerin anılarına saygısızlık olduğu görüşünde.

Her sene 11 Temmuz’da Srebrenitsa’daki Potoçari mezarlığı ve tören alanında yapılan etkinliklere binlerce insan katılıyor ve yıl içinde kimlik tespiti yapılan yeni cenazeler toprağa veriliyor.
Özellikle son yıllarda başta 11 Temmuz anması olmak üzere, Srebrenitsa katliamının dinci siyasetçiler tarafından istismar edildiği ve Srebrenitsa anmalarının dincilerin gövde gösterisine dönüştüğü bir süredir Bosna kamuoyunda da dile getirilen sorunlardan biri.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder