(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



27 Aralık 2015 Pazar

Bosna-Hersek'ten Erdoğan geçti: Gazeteci azarladı, trafiği felç etti, açılışa katıldı

(Haberin orijinali 21 Mayıs 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınanmıştır)

Yurt içindeki açılış törenlerini seçim mitinglerine çeviren Erdoğan, Bosna-Hersek'te de Türkiye'deki performansını aratmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Saraybosna ziyareti ile açılış performansını yurtdışına da taşıdı.
TİKA tarafından restore edilen Hünkâr Camisi (Careva Dzamija) ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen İsa Bey İshakoviç Hamamı’nın (Hamam İsa-bega Ishakovića) açılışına katılan Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği günübirlik ziyaretin 26 Mayıs tarihindeki SDA (Stranka Demokratska Akcija – Demokratik Eylem Partisi) kongresinden önce olması dikkatleri çekti.

Türkiye’ye ve Recep Tayyip Erdoğan’a yoğun bir sempatinin olduğu Bosna-Hersek’te AKP hükümetinin Bakir İzzetbegoviç liderliğindeki SDA’ya verdiği destek son zamanlarda Bosna-Hersek kamuoyunun tepkisini yol açıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın SDA kongresinden beş gün önce gerçekleştirdiği ziyaret ise SDA lideri Bakir İzzetbegoviç’e destek ziyareti olarak yorumlanıyor.
Geçtiğimiz Ekim ayındaki genel seçimlerde muhalefet partisi SBB (Savez za bolju budućnost BiH – Daha iyi bir Bosna Hersek geleceği için Birlik) lideri Fahrudin Radonçiç seçim mücadelesini sadece İzzetbegoviç’e karşı değil, Recep Tayyip Erdoğan’a karşı da verdiğini beyan etmişti.

İleri Portal yazarı Özgür Dirim Özkan konuyu portalımızdaki köşesine de taşımıştı:
http://ilerihaber.org/yazarlar/ozgur-dirim-ozkan/bosna-secimlerinde-akp-golgesi/371/

Öte yandan, Türkiye’nin Bosna-Hersek’te tarihi-kültürel yapıların restorasyonuna ağırlık vermesi fakat aynı ağırlıkta iktisadi yatırımlarda eksik kalması da son dönemde Bosna kamuoyu tarafından eleştirilere neden oluyor. Recep Tayyip Erdoğan’nın dünkü basın toplantısında bu konu ile ilgili olarak bir gazeteci ile polemiğe girmesi ise dikkatleri çekti.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin bu konudaki politikasını ele alan bir rapor da İleri Portal sayfalarına taşınmıştı:

Recep Tayyip Erdoğan’ı Başkanlık Sarayı önünde karşılamaya gelen, çoğunluğu Saraybosna’daki Türk üniversitesinin öğrencilerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik kalabalığın ise bazı Türk gazeteleri tarafından “sevgi seli” olarak nitelendirilmesi de dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan, ziyaret nedeniyle alınan güvenlik önlemleri sonucu gün ortasında felç olan Saraybosna trafiği Saraybosnalıların şikayet konusuydu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder