(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



25 Aralık 2015 Cuma

Bosna’da IŞİD bayrakları


(Haberin orijinali 7 Şubat 2015 tarihinde İleri Portal'da yayınlanmıştır)

Bosna-Hersek’in kuzeydoğusundaki Gornja Maoça kasabasında geçtiğimiz Çarşamba bir Reuters muhabirinin çektiği fotoğraf sonrası İŞID ve İslamcı militanların Bosna’daki varlığı yeniden tartışma konusu oldu.

Bosna’da Vahabi grupların merkezi olarak bilinen Gornja Maoça’da Reuters muhabirinin evlerin üzerindeki IŞID bayraklarının ve flamalarının fotoğraflarını çekmesiyle, fotoğraflar gündeme düşmüş hatta uluslararası basında bile tartışılmıştı. Söz konusu fotoğrafın medyada yayınlanmasından sonra harekete geçen özel polis kuvveti SIPA (Devlet İnceleme ve Güvenlik Teşkilatı) tarafından Gornja Maoça’ya bir operasyon düzenlendi fakat SIPA birliklerinin kasabaya gelmesinden önce bayrak ve flamaların kaldırılmış olduğu gözlemlendi.

Bosna Savaşı sırasında Bosna’da savaşan ve daha sonra ülkeye yerleşen mücahitler yıllardır bir “sorun” olarak görülmemişti. 2012 Ekim ayında Saraybosna’daki ABD büyükelçiliğine yapılan saldırdan bu yana İslamcı militanların daha da göz önünde olduğu Bosna’da, Gornja Maoça kasabası operasyonların merkezinde yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta başkent Saraybosna’da Cuma namazı sırasında bir IŞİD sempatizanının imamı tehdit etmesi de Bosna’daki IŞİD militanlarının yeniden gündeme gelmesine yol açtı. Tahminlere göre halen Irak ve Suriye’de İslamcı grupların içinde savaşıyor ve yaklaşık 50 kadarı da Bosna’ya geri dönmüş durumda. Bosnalı güvenlik birimleri söz konusu kişilerin ülkenin güvenliği için potansiyel bir tehlike olduğunu düşünüyor. Geçtiğimiz ay çıkan bir kanunla Bosna vatandaşlarının başka ülkelerde savaşması yasaklandı. Bu yasak Ukrayna’daki çatışmalarda yer alan Sırpları da içeriyor.


Senelerdir sağcı hükümetler tarafından görmezden gelinen, hatta dolaylı olarak desteklenen İslamcılar ise ara sıra devlet kurumlarının ve Bosnalılar’ın tepkilerini ölçmek için Gornja Maoça’daki ya da Saraybosna’daki gibi provokatif eylemler yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder