(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



15 Aralık 2015 Salı

BOSNA SIRP KESİMİNDE GÖSTERİLER

(Haberin orijinali 8 Şubat 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Mısır ve Tunus’taki gösteriler Balkanlar’daki devrimcileri ve işçi sınıfını da yüreklendirmeye devam ediyor. Haftasonunda Bosna’nın Sırp kesiminin başkenti Banja Luka’da düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden sonra, dün de demiryolu işçilerinin grevi başladı.

Bosna-Hersek’i oluşturan federatif yapılardan biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (Republika Srpska - Sırbistan’la karıştırılmamalı) başkenti Banja Luka’da haftasonunda sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden örgütlenen gösteriye yaklaşık 300 kişi katıldı (facebook’ta 600 kişi olarak görülmektedir). Artan fiyatların, yükselen işsizliğin ve gittikçe kötüleşen eğitim sisteminin  protesto edildiği gösterilere SK BiH (Savez Komunista Bosne i Hercegovine – Bosna Hersek Komünistler Birliği) destek verdi. SK BiH yaptığı yazılı açıklamada farklı etnik kökenlerden gelen işçilerin birbirlerine kırdırıldığı savaşın geride kaldığını, savaştan bu yana emperyalizmle işbirliği içindeki yöneticilerin halka ait olan fabrikaları, bankaları, kamu çiftliklerini, kooperatifleri yerli ve yabancı sermayedarlara peşkeş çektiklerini, birbirlerini vuran işçi sınıfının silahını Yugoslavya’yı yıkan ve Yugoslav haklarını köleleştirenlere karşı doğrultması gerektiğini belirtti.

Bosna-Hersek’teki sosyal ve iktisadî sistemi eleştiren protestocular bu gösterinin bir başlangıç olduğunu da sloganlarıyla belirttiler.

Öte yandan, yine Sırp Cumhuriyeti demiryolu işçileri sendikası da dünden itibaren demiryolu işçilerinin çalışma koşullarının gittikçe kötüleşmesi ve reel maaşların düşmesi nedeniyle grev kararı aldı. Sırp yönetiminin Sırp Cumhuriyeti endüstrisinin temel ihtiyaçlarının demiryolları vasıtasıyla karşılandığını ve grevin mal taşımacılığını aksatmayacak şekilde düzenlenmesi talebi karşısında demiryolcuların sendikası yaklaşık 3600 demiryolu işçisinin son iki yıldır maaşlarının sadece bir kısmını aldıklarının altını çizerek, bunun bir “grev” olduğunu hatırlattı.

Banja Luka’daki gösteri ve demiryolcuların grevi Bosna-Hersek’te uzun süredir etnik kimlikler üzerinden yürütülen siyasetin farklı açılımlar yapabileceğinin ipuçlarını veriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder