(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



25 Aralık 2015 Cuma

Estonya Seçimlerinde NATO Kazandı

(Haberin orijinali 3 Mart 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Estonya'da 1 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlerde iktidardaki NATO yanlısı Reform Partisi birinci parti oldu.

1 Mart Pazar günü yapılan seçimlerde halen iktidarda olan NATO yanlısı sağcı Reform Partisi %27,7 oy oranı ile seçimin galibi oldu. NATO ve Rusya arasında dengeli bir dış siyaseti savunan Merkez Parti’nin oyları ise %24,8’de kaldı. Merkez Parti 2004 yılında Putin’in partisi Birleşik Rusya Partisi ile işbirliği anlaşması yapmasıyla da biliniyor. 1,3 milyonluk Estonya nüfusunun dörtte biri etnik Rus.

Reform Partisi’nin koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti ise oyların %15,2’sini aldı. 2011 yılındaki seçimlerde RP %28,6 MP ise %23,3 oy almıştı. Seçim sonuçlarına göre iktidarı oluşturan koalisyon partileri az bir oy kaybı yaşarken, yine sağcı Reform Partisi ile Sosyal Demokrat Parti’nin oluşturacağı NATO yanlısı bir hükümetin kurulması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta içinde Rusya sınırında Amerikan tanklarının da yer aldığı provokatif bir askeri geçit töreni düzenlenmişti. Estonya’daki seçimlerde başta ABD ve Polonya olmak üzere NATO ve AB ülkelerinin Reform Partisi’ne açık destek verdikleri hatta sınırdaki askeri geçit töreninin bu desteğin bir parçası olduğu biliniyor. Nitekim Reform Partisi’nin “Rus tehdidi” algısını sürekli diri tutan söylemi seçmenlerin oyunu almasında en önemli etken.

Syriza’nın Yunanistan’daki seçim başarısı ve İspanya’daki Podemos rüzgarıyla umutlanan “Avrupa Solu” çizgisindeki Estonya Birleşik Sol Partisi (Eestimaa Ühendatud Vasakpartei) ise seçimde beklediği başarıyı bulamadı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder