(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



24 Aralık 2015 Perşembe

BALKANLAR’DA SOĞUK VE KAR CAN ALIYOR

(Haberin orijinali 4 Şubat 2012 tarihinde yayınlanmıştır)

Son 30 yılın en yoğun kar yağışını yaşayan Balkanlar’da olumsuz hava koşulları ölümlere neden oluyor.

Kışların çetin geçtiği Balkanlar’da özellikle son iki gündür yağan kar sonucu Romanya’da 22, Bosna-Hersek ve Sırbistan’da altı, Karadağ’da bir kişinin donarak öldü.

Sırbistan’ın dağlık güney kesiminde bir çok köy yolu ulaşıma kapanırken, geçtiğimiz gün hava sıcaklığı Sancak bölgesinde -36 olarak ölçüldü.

Soğuk ve kar yağışına alışkın olmayan Adriyatik kıyılarında ise yer yer yarım metreye kadar varan kar kalınlığı karayolu ulaşımını tamamıyla durdurmuş durumda.

Yoğun kar yağışı en çok Dinar Alpleri’nin merkezinde yer alan Bosna-Hersek’te etkili oluyor. Bazı bölgelerde üç metre olarak ölçülen kar yağışı, 1984 yılında Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmış, yılın çoğunda karlı hava koşullarına alışkın olan Saraybosna’yı bile olumsuz etkiliyor. Başkent Saraybosna’da yaklaşık bir buçuk metreyi bulan kar yağışı yaşamı felç etmiş durumda. Yetkililer şu an için gaz, elektrik ve yiyecek sıkıntısı yaşanmamasına rağmen Saraybosna, Zenica ve Hersek kantonlarında olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

Saraybosna’nın ana ulaşım yolları neredeyse kapanmış durumda. Saraybosna havaalanı bir haftadır kapalı. Karayollarında ise aralıksız devam eden çalışmalara rağmen, Saraybosna’nın dış bağlantılarını sağlayan yollar sadece zaman zaman kısıtlı ulaşım imkanı verebiliyor.

Yetkililer belediyelerin temizlenen karları nehirlere boşaltmasının ise Miljacka, Bosna ve Sava nehirlerinde taşma tehlikesini ortaya çıkarabileceğini belirtiyorlar.

(Sol Haber – Saraybosna)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder