(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



27 Aralık 2015 Pazar

Bosna’da Yargı Referandumu

(Haberin orijinali 17 Temmuz 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

“Srpska Cumhuriyeti” parlamentosunun ayrı bir yargı sistemi oluşturmak için referanduma gidilmesine karar vermesi Bosna’da tansiyonu yükseltti.

“Srpska Cumhuriyeti” parlamentosunun ayrı bir yargı sistemi oluşturmak için referanduma gidilmesine karar vermesi Bosna’da tansiyonu yükseltti.

15 Temmuz Çarşamba günü Bosnalı Sırpların özerk devleti “Srpska Cumhuriyeti” parlamentosundaki 85 milletvekilinin 45’inin lehte oy kullanmasıyla Srpska Cumhuriyeti’nin bağımsız bir yargı sistemine sahip olmasının referanduma götürülmesi kararı verildi. Bosnalı Sırpların Bosna-Hersek’ten ayrılarak ayrı bir bağımsız devlet kurması gerektiğini sık sık ifade etmesiyle bilinen aşırı milliyetçi Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’in çağrısıyla yapılan oturum sonucu çıkan karar tepkilere neden oldu.

Geçtiğimiz yılki seçimlerde hedefinin 2018 yılında Srpska Cumhuriyeti’nin Bosna-Hersek’ten bağımsızlığını ilan etmesi için bir referandum yapılması olduğunu açıklayan Dodik, Bosna mahkemelerinde özellikle savaş suçlularının yargılanmasında adaletsiz bir durumla karşı karşıya olunduğunu, yargılananların çoğunun Bosnalı Sırp olmasının bu adaletsizliği gözler önüne sergilediğini ifade etti.

Bosna-Hersek Savunma Bakanı  bu kararın Bosna-Hersek’in birliğine ve egemenliğine karşı bir saldırı olduğunu, verilen kararın savaş ilanı anlamına geldiğini belirtti: “Dodik’in kime veya neye güvenerek böyle bir karar verdiğini bilmiyorum ama böyle bir referandumun yapılması kuşkusuz ki ülkenin yeniden şiddet ortamına sürüklenmesinden başka sonuç getirmeyecek.”

Karar Bosna Hersek’teki AB Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko tarafından da protesto edildi. Inzko kararın bir sorumsuzluk belgesi olduğunu ve Bosna Hersek’teki yöneticilerin ülkeyi daha derin bir krize sokmaya ne kadar da hazır olduklarını gösterdiğini ifade etti. Inzko ayrıca böyle bir referandumun, Bosna Savaşı’na son veren “Dayton Anlaşması”nın da ihlali anlamına geleceğine dikkat çekti.


Karar Sırbistan’ın da tepkisisyle karşılaştı. Geçtiğimiz Cumartesi günü Srebrenitsa anmasında taşlı saldırıya uğrayan Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç Dodik’i daha sorumlu bir siyaset izlemeye çağırdı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder