(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



25 Aralık 2015 Cuma

Polonya’da neo-Nazilerle polis çatıştı


(Haberin orijinali 14 Kasım 2014 tarihinde İleri Portal'da yayınlanmıştır)

11 Kasım akşamı, Polonya’nın Bağımsızlık Günü kutlamalarında, neo-Nazilerle güvenlik kuvvetlerin meydan savaşına dönüştü.

Her sene 11 Kasım’ı gövde gösterisi yapmak için kullanan Polonyalı sağcılar bu sene de geleneksel Polonya değerlerinin tehdit altında olduğu savıyla on binlerce kişinin katıldığı bir gövde gösterisi düzenlediler.

Polonya’daki neo-Nazi grupların her sene bu yürüyüşü kendi propogandaları için kullandığı bilinir. Fakat son dört senedir çatışmaların yaşanmasının ardında ise, neo-Nazi grupların gün geçtikçe AB’ye karşı daha keskin bir duruş içinde bulunmaları olarak değerlendiriliyor. Nitekim daha önce neo-Nazi gruplara göz yuman, hatta neo-Nazi gruplara göz yummakla kalmayıp, 11 Kasım’da anti-faşist gösteri düzenlemek isteyen solcu ve anarşist grupları fiili olarak engelleyen Polonya kolluk kuvvetleri, son yıllarda neo-Nazi gruplara müsamaha göstermiyor.

En az 276 göstericinin gözaltına alındığı olaylarda 23’ü polis, 24’ü de gösterici olmak üzere toplam 47 kişi yaralandı. Polis yetkilileri ise ısrarla, olay çıkaranların futbol taraftarları olduğunu belirterek herhangi bir siyasî yakıştırmadan kaçınmaya çalışıyor.


11 Kasım 1918’de, 123 sene Avusturya, Prusya ve Rusya boyunduruğunda kalan Polonya’nın yeniden bağımsızlığına kavuştuğu tarihtir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder