(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



26 Aralık 2015 Cumartesi

Polonya ve FBI arasında Holokost tartışması

(Haberin orijinali 20 Nisan 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

FBI yöneticilerinden James Comey'in Holokost ile ilgili Polonya'yı da suçlaması iki ülke arasında gerilime neden oldu.

FBI yöneticilerinden James Comey’in 16 Nisan tarihinde Washington Post’ta yayınlanan bir makalesi Polonya ve FBI arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açtı. FBI ajanlarının ABD’nin başkenti Washington’da bulunan “Holokost Müzesi”ni ziyaret etmesini salık verdiği yazısında, “iyi insanlar”ın milyonlarca insanın katledilişinde rol sahibi olacağını söyleyen Comey şu ifadeleri kullanmıştı:
“Almanya, Polonya, ya da Macaristan’da, ya da birçok başka yerde, katiller ve suç ortaklarının aklında kötü bir şey yaptıkları yoktu. Yaptıkları şeyin doğru olduğuna, yapmaları gerektiğine kendilerini inandırmışlardı.”
Bu ifade sonrası Polonya’nın ABD Büyükelçisi Rişard Şnepf (Ryszard Schnepf) İkinci Dünya Savaşı’nın kurbanlarından olan Polonyalıların işlenen cinayetlere ortak olduğu suçlamasını içeren yazısından dolayı FBI yöneticisini protesto ettiğini belirten bir mektup yazdı.
İkinci Dünya Savaşı öncesinde nüfusu yaklaşık 28 milyon olan Polonya’da Nazi döneminde katledilen 6 milyon kişinin yaklaşık 3 milyonunun Musevi kökenli olduğu, iki milyonunun da Leh olduğu tahmin ediliyor.
Günümüzde neo-Nazi grupların cirit attığı Polonya, İkinci Dünya Savaşı’nda anti-faşist mücadelenin en cüretkâr olduğu ülkelerden biriydi.
Başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri uzun süre çoğunluğu Musevi olmak üzere milyonlarca kişinin katledildiği toplama kamplarının varlığını reddetmiş, toplama kampları ile ilgili asparagas haberlerin Sovyet propagandası olduğunu öne sürmüştü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder