(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

KOSOVA “SAKİNLEŞTİ”!

(Haberin orijinali 28 Temmuz 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Kosova-Sırbistan sınırında dün meydana gelen olaylardan 17 saat sonra BM birliklerinin bölgeye intikaliyle durum şimdilik sakinleşti.

Kosova’da Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kuzey bölgesindeki sınır kontrol noktalarının Sırbistan ve Kosovalı Sırp nüfusun Kosova devletini tanımamasından dolayı fiili olarak işlevselliği bulunmuyordu. Görüşmeler devam ederken iç politikada sorunlarla uğraşan, organ kaçakçılığı iddialarıyla suçlanan Kosova başbakanı Haşim Taçi’nin emriyle önceki gün Kosova polisi bir operasyon düzenleyerek Kosova’nın kuzeyindeki sınır geçişlerini kontrol altına aldı. Operasyonun ardından bölgedeki Sırplar kontrol noktalarını ateşe vererek ve yolları kapayarak yanıt verdi.

Sırbistan’ın Batı yanlısı başbakanı Boris Tadiç Kosova polisinin gayri hukukî eylemini protesto ederek BM’yi göreve çağırdı. Batı ile ters düşmemeye gayret eden dış politikasıyla bilinen Tadiç, kontrol noktalarına saldıran Sırplar’ı da “holigan” olarak tanımladı.

Kosova’daki BM Barış Gücü KFOR’un müdahalesiyle olayların durulduğu bildiriliyor. Kosova hükümetinin KFOR’un olaylara geç müdahale etmesi ya da hiç müdahale etmemesini fırsat bilerek Kosova’da bir çok anti-demokratik uygulamayı oldu-bittiye getirdiği biliniyor.


(Sol Haber – Balkanlar)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder