(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



25 Aralık 2015 Cuma

Moldova’da kritik seçimMoldova’da kritik seçim

(Haberin orijinali 30 Kasım 2014 tarihinde İleri Portal'da yayınlanmıştır)

Bugün yapılacak genel seçimler sonrasında, daha önce Ukrayna ve Gürcistan’da yaşananlara benzer bir senaryonun Moldova’da da devreye gireceği beklentisi hâkim.

Yaklaşık 2,7 milyon seçmenin 101 parlamento üyesi için sandık başına gideceği genel seçimler Moldova’nın kaderini belirleyecek. Aynı zamanda, seçim sonuçları ilan edilmediği halde fiili olarak Batı ile Rusya arasında yeniden başlayan Soğuk Savaş’ın için de önemli olarak görülüyor.
Rusya yanlısı Voronin önderliğindeki, halen parlamentoda 42 üyesi olan PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova -Moldova Cumhuriyeti Komünistleri Partisi) ile iktidarda bulunan parlamentoda 52 koltuğa sahip sağ/liberal koalisyon partileri arasında mücadeleye sahne olan seçimde kamuoyu yoklamaları sağ/liberal Batı yanlısı koalisyonun seçimi yeniden alacağını gösteriyor.

Seçim sürecinde sağ partilerin AB ve Batı yanlısı, ülkeyi kutuplaştırıcı bir söyleme başvurduğu ise dikkatlerden kaçmadı. Bu süreçte, Batı’nın ve bilhassa Batı’nın Doğu Avrupa’daki ileri karakolu Polonya’nın Moldova’daki Batı yanlısı partilere seçim desteği verdiği biliniyor. Geçtiğimiz hafta Polonya, Moldova ve Ukrayna devlet başkanlarının Moldova’nın başkenti Kişinev’de bir araya gelip Ukrayna ve Moldova’nın Avrupa yanlısı politikalarına devam etmeleri gerektiği açıklaması açık bir seçim desteğiydi.

Eylül ayında Galler’deki NATO zirvesinden bu yana Doğu Avrupa’da NATO askeri hareketliliği ile birlikte değerlendirildiğinde Moldova seçimleri ülke ve bölge için daha büyük bir önem ifade ediyor.
Batı’dan aldığı destekle Rusya karşıtı söylem ve politikalara daha fazla öncelik tanıyacağı belli olan sağ koalisyonun seçimleri kazanması durumunda, 21 Temmuz 1992 tarihinde ateşkes sağlanan Transdniestr bölgesindeki çatışmaların yeniden başlayabileceği, Osetya ya da Kırım’dakine benzer bir sürecin yaşanabileceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, bir önceki seçimde PCRM’nin %77 oy aldığı Gagauz Özerk bölgesinin de böylesi bir siyasî salınımdan rahatsızlık duyacağı biliniyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder