(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



15 Aralık 2015 Salı

MAKEDONYA’DA TÜTÜN ÇİFTÇİLERİNİ RAHATLATAN KARAR

(Haberin orijinali 19 Ocak 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

İktidar partisi VMRO-DPMNE’nin tütün alım fiyatlarını düşürmeyeceğini açıklaması çiftçilere nefes aldırdı. Öte yandan, Makedonya İçişleri Bakanlığı, dünkü eylemlere öncülük eden çiftçiler için “sürek avı” başlattı.

Tütün alım fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili oturum esnasında, meclisin hemen yanıbaşında tütün üreticilerinin yaptığı eylem iktidar partisi VMRO-DPMNE’nin geri adım atmasını sağladı. Hükümet, tütün alım fiyatlarını düşürmeyeceklerini açıklamak zorunda kaldı. Muhalefetteki Sosyal Demokratlar ise, uzun süredir devam eden belirsizlikten dolayı ürünlerini düşük fiyatla tüccarlara satan tütün üreticilerinin zararlarının hükümet tarafından karşılanması gerektiğini öne sürüyor. Hükümet sözcüsü Silvana Boneva Sosyal Demokratların bu talebini muhalefetin kendi sefaletini örtmek için uyguladığı bir taktik olarak tanımladı.

Öte yandan, 15 bin çiftçinin direnişi karşısında geri adım atmak zorunda kalan sağcı hükümet, bu durumu hazmedemediğini açtığı soruşturmalarla gösteriyor. Makedonya İçişleri Bakanlığı, bir gazeteci ve bir polisin yaralandığı dünkü gösterilerin faturasını haklarını arayan çiftçilere kesti. Eylemlere öncülük eden çiftçilerin bir an önce yakalanıp mahkemeye çıkarılacağını belirten bakanlık yetkilileri eylemcileri devletin güvenliğini ve kamu düzenini bozmakla suçladı.


Nüfusu 2 milyon olan Makedonya’da yaklaşık 30.000 aile geçimini tütün çiftçiliğiyle sağlıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder