(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

BOSNA’DA SİYASİ BÖLÜNME FUTBOL’U DA BİTİRİYOR

(Haberin orijinali 3 Nisan 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

FIFA’nın bütün uyarılarına rağmen yapısal reformu gerçekleştiremeyen Bosna-Hersek Futbol Federasyonu uluslararası müsabakalardan men edildi. FIFA, Bosna’nın yapısal sorunlarını çözmesi için Mart sonuna kadar zaman vermişti.

Bosna-Hersek’in varolan siyasi yapısından dolayı futbol federasyonu üçlü başkanlık sistemine dayanmakta. Cumhurbaşkanlığı sistemine benzer bir biçimde Bosna-Hersek Futbol Federasyonu (NFSBiH - Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine) başkanlığı konseyine mensup Boşnak, Sırp ve Hırvat üyeler dönüşümlü olarak başkanlık yapmaktalar. Fakat, her ülkeden tek bir başkan kabul eden FIFA buna senelerdir karşı çıkmakta, NFSBiH’ten bu durumu düzenlemesini talep etmekteydi.

Bu düzenlemeyi Boşnaklar kabul etse de, federasyondaki güçlerinin azalacağından çekinen Hırvatlar ve nihai hedef olarak bölünmeyi belirlemiş olan Sırplar da Hırvatlarla aynı gerekçeyi öne sürerek kabul etmiyorlardı.

FIFA’nın aldığı bu karar, bir anlamda Bosna-Hersek Devleti’nden ayrılmak isteyen ve etnik grupları bir arada yaşamaya zorlayan Dayton Barışı’nın geçersiz olduğunu savunan Srpska Cumhuriyeti politikacılarının elini güçlendirdi. Geçtiğimiz ay Bosna’daki iktidar boşluğunu fırsat bilerek ayrı bir uluslararası posta kodu alan Srpska Cumhuriyeti FIFA’nın bu kararı almasını sağlayarak sistemin çözümü değil, çözümsüzlüğü getirdiğini gözler önüne sermiş oluyorlar.

Çözümsüzlüğün en büyük sorumluları ise siyaseti milliyetçilik-din ve yolsuzluk üçgeninde tanımlayan Boşnak politikacıların.

Bosna-Hersek’in 2012 yılında Polonya ve Ukrayna’da düzenlenecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası’na gidebilme ihtimalinin olması ve FIFA başkanı Platini’nin memleketi Fransa ile aynı grupta olması da kafaları karıştıran başka bir soru. Bosna’nın Haziran ayında Romanya ile yapacağı maça kadar sorunun çözülüp çözülmeyeceği bilinmemekte.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder