(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



25 Aralık 2015 Cuma

ABD tankları Rusya sınırının 300 metre yakınında

(Haberin orijinali 27 Şubat 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Aralarında ABD askerlerinin de bulunduğu NATO birlikleri, Estonya'da geçit törenine katıldı. Törenin yapıldığı yer, Rusya sınırına sadece 300 metre mesafede ve nüfusun üçte biri Rus. Bölgede, Ukrayna'dakine benzer bir savaş ihtimali konuşuluyor.

İki gün önce NATO birliklerinin provokatif manevrasından sonra bugün de İngiltere’nin Ukrayna’ya askeri danışman gönderme kararı bölgede ilişkilerin iyice gerilmesine neden oldu.

24 Şubat Salı günü, David Cameron’un Baltık ülkelerinin Rusya’nın saldırısına maruz kalacağı endişesini dile getirdiği açıklamasını yaptığı gün Estonya-Rusya sınırına sadece birkaç yüz metre uzaklıktaki sınır kenti Narva’da gerçekleştirilen askeri tören dikkatlerin bölgeye çekilmesine neden oldu. Estonya’nın bağımsızlık günü kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen, zırhlı araçların da boy gösterdiği geçit töreninde 1300 Estonyalı askerin yanı sıra aralarında İngiliz ve Amerikan askerlerinin de olduğu 100 kadar NATO askeri de yer aldı. Estonya’nın üçüncü büyük kenti olan 60 bin nüfuslu Narva’nın nüfusunun 1/3’ü etnik Rus, yarıdan biraz azı da Estonyalı. Bundan dolayı, NATO kaynakları Ukrayna’nın Doğu vilayetlerine benzer bir çatışmanın burada çıkabileceğini ihtimal dâhilinde tutuyor.

Salı günkü provokatif geçit töreninden sonra bugün David Cameron Rus ayrılıkçıklarıyla mücadelede eğitim vermek üzere 75 İngiliz subayını Ukrayna’ya göndereceklerini açıklarken Rusya merkezli propaganda çalışmaları karşısında BBC’nin de bütçesinin arttırılabileceğini ifade etti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder