(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



26 Aralık 2015 Cumartesi

Belgrad’da Kentsel Dönüşüm Protestosu

(Haberin orijinali 27 Nisan 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Belgrad'da planlanan ve satışına başlanan AVM ve lüks konut inşaatına tepkiler büyüyor.

2014 yılında Belgrad Belediyesi ile Birleşik Arap Emirlikleri kökenli Eagle Hills firması arasında imzalanan, lüks ofis ve apartman daireleri, sekiz otel, bir AVM ve 220 metre yüksekliğindeki Belgrad Kulesi inşaatlarını içeren 3,5 Milyar Avroluk “Beograd na Vodu” (Su üstünde Belgrad) projesi kapsamında yapılması planlanan iki kuledeki dairelerin 15 Mart’ta satışa başlanmasıyla, projeye karşı tepkiler de gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Sırbistan Bayındırlık, Ulaşım ve İskan Bakanı Zorana Mihajloviç ve Eagle Hills firması yönetim kurulu başkanı Muhammed El-Abar arasında imzalanan anlaşma ile tepkiler sokağa yansımaya başladı. Anlaşma ile projenin %32’si Sırbistan Hükümeti’ne, %68’i ise firmaya ait olacak.

Projenin merkezinde yer alan Savamala Mahallesi sakinlerinin organize ettiği projenin iptalini talep eden gösteride hükümet de protesto edildi. “Belgrad Burjuvazinin Su Üstü Mahallesi Olmayacak” pankartının açıldığı protestoda tanınmış film yönetmeni Mile Turajliç’in yanı sıra Sırbistan Mimari Akademisi üyeleri ile başta NKPJ (Nova Komunisticka Partija Jugoslavije – Yugoslavya Yeni Komünist Partisi) olmak üzere sol gruplar da destek verdi.

Proje sadece yerel halk tarafından değil, uzmanlar tarafından da eleştiriliyor. Konuyla ilgili 22 sayfalık bir rapor hazırlayan Sırbistan Sanat ve Bilimler Akademisi Mimarlık ve Kentsel Planlama Komitesi, projenin hayata geçirilmesi ile Belgrad merkezinin Belgrad halkına ve yayalarına kapalı bir alan haline geleceğini, proje kapmasındaki yapıların ise Belgrad’ın özgün silüetini bozacağına dikkat çekiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder