(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

TADİÇ: BÜYÜK SIRBİSTAN İYİ BİR FİKİR DEĞİLDİ

(Haberin orijinali 8 Haziran 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Yugoslavya’nın parçalanmasından 20 sene sonra AB kapısında günah çıkaran dünün milliyetçi, bugünün liberal politikacılar kervanına Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de katıldı.

Tadiç, Frankfurter Allgemeine Zeitung’a verdiği demeçte “Büyük Sırbistan” fikrinin özellikle “Büyük Arnavutluk” gibi “tehlikeli” fikirlere tepki olarak çıktığını işaret ederek, geriye dönüp bakıldığında bu tepkinin “Büyük Sırbistan” gibi bir proje yerine bütün tarafların da kazançlı çıkabilecekleri bir “diyalog ve işbirliği” sürecinin Sırbistan için de çok daha faydalı olabileceğini belirtti: “Eğer pragmatikseniz, sorunları çözebiliriz. Büyük Arnavutluk’un harika bir fikir olduğunu söylemiyorum, ama bunun karşısında Büyük Sırbistan’da iyi bir çözüm değildi. Bosna’nın bölünmesine de karşıyım. Daha büyük devletlerin yaratılması siyasetine karşıyım fakat sorunların çözümü için işe yarar çözümler üretebiliriz.”

Hırvatistan örneği

Tadiç, özellikle Mladiç’in yakalanması ve Lahey’e teslim edilmesiyle, Hırvatistan’a karşı uygulanan tavrın benzerinin kendilerine karşı da uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi. Geçtiğimiz sene de Hırvatistan savaş suçlusu ve arananlar listesindeki General Ante Gotovina’yı önemli bir muhalafete rağmen Lahey’e teslim etmşi ve ardından AB’ye üyelik için tarih alabilmişti.


Mladiç’in bu ay Sırbistan ve AB arasında yapılacak olan müzakere sürecinin hemen öncesinde yakalanıp teslim edilmesi kamuoyunun dikkatini çekmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder