(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



24 Aralık 2015 Perşembe

150 BAKANA BİR RTE, PEKİ YA BİR TACİZCİ HUKUKÇU’YA?

(Yazının orijinali 4 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanmıştır) 
Bundan tam on ay önce “Yugoslavya Yazıları”nda “Bosnalı Siyasetçileri Türkiye’de Siyaset Yapmaya” çağırmıştık. (1) Özetle; yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen Türk ve Bosnalı muhafazakâr siyasetçilerin birbirlerinden nasıl beslendiği konu edilen yazıda Bosnalı muhafazakâr siyasetçilerin “siyaset işi”nden daha fazla para kaldırabilecekleri, yakın çevrelerini gemicik, fabrikacık, iş-güç sahibi yapabilecekleri olanakların daha geniş olduğu Türkiye’de siyaset yapmaya davet etmiştik.

Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlilerinden Enes Durmişeviç’ten bu talebe bir yanıt geldi. Kendisi muhtemelen SoL Portal’ı takip etmiyor/edemiyor. Nitekim, Bosnalılar’ın Türkiye ile ilgili duydukları, kandıkları haberler ya TRT ya da AA kaynaklı haberler. Bosna’daki AA muhabirleri de Bosnalıların Gezi olayları sırasında RTE’yi desteklediklerini ispat etmek için bir haber yaparak Durmişeviç’e de mikrofonları uzatmış. (2) Durmişeviç şöyle diyor:

Eğer Erdoğan’la sorun yaşıyorsanız, bir Boşnak olarak, ülkemdeki karmaşık siyasî yapıdan dolayı, çeşitli düzeylerde görev yapan 150 bakanımızı bir Erdoğan’a değişirim. Böyle bir imkan olsaydı biz 150 bakanımızı bir Erdoğan için teklif ederdim.

Muhtemelen bu satırları okuyan SoL okurlarının kafalarındaki tek soru şudur: “Takas nerede ve ne zaman yapılacak?”

Savaştan bu yana, beş para etmez siyasetçiler yüzünden 18 yıldır bellerini doğrultamayan Bosnalılar için, her şeyin suçunu diğer etnik gruplara atarak yaptıkları yolsuzlukların, ahlaksızlıkların üstünü örtmeye çalışan Bosnalı politikacıların Bosna’dan ayrılması kuşkusuz ki bu ülke için hayırlı olacaktır, fakat başlarını daha büyük bir belaya sokmalarına gönlümüz el vermez.

Öte yandan “KIZLI ERKEKLİ” etkinliklerin oldukça dikkat topladığı, zikir ve fikir arasındaki pozitif korelasyonun iyice ayyuka çıktığı Türkiye gündeminde Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi hocalarından Enes Durmişeviç gibi hocalara ihtiyaç olabilir. Hayır: Tecavüzcü, tacizci, ahlaksız dincileri mahkemelerde korumak için değil. Bunun için yeteri kadar savcı ve avukat var. Profesör Durmişeviç Bosna’da Hukuk Fakültesi imkânlarından yeni “olanaklar” yaratmasıyla biliniyor ve bir Hüseyin Üzmez kadar olmasa da, “muhafazakâr demokrat” kardeşlerimize yeni taktikler öğretebilir.

Fazla değil, birkaç yıl öncesine kadar ortalama bir Osmanlı sevicisi olmanın ötesinde bir muhafazakârlık imaresi olmayan Durmişeviç, Türkiye’deki AKP iktidarının yerini sağlamlaştırdığı dönemlerde daha da “İslamcı” olmasıyla biliniyor. Savaştan bu yana eğitimin oranının ve kalitesinin giderek düştüğü Bosna Hersek’te, kötü bir orta eğitim sürecinden geçerek üniversitelere gelen öğrenciler arasında Durmişeviç’in, naif, bayağı esprilerini seven çok. Ama Enes Hoca kız öğrencileri daha çok seviyor. Anadolu Ajansı’nın bulup çıkardığı “Gezi karşıtı” Enes Hoca, geçtiğimiz Ekim ayında Tuzla Mahkemesi tarafından dört kız öğrenciyi cinsel ilişki karşılığında dersten geçirmekten suçlu buldu. “Dört” rakamı tamamıyla tesadüf ve dinî herhangi bir referansı yok. Nitekim, sadece ispatlanabileni bu kadar. Mahkeme kararı ile ilgili gazete haberindeki fotoğraflardaki pişkin gülüşlü Enes Hoca’nın bu pozları Türk muhafazakarlarındaki Gökçek gülüşünden daha fazla şeyi anlatıyor: Utanmazlık, arsızlık!

Bundan 2,5 yıl önce Erbakan’ın cenazesi için Alija İzzetbegoviç’in mezarından toprak getirilmesine ilişkin yayınladığımız yazıda bu benzerliği işlemiştik. (4) Bosna’yı Avrupa’nın yolsuzluk cenneti yapan Bosnalı sağcıların Türkiye’deki kardeşleriyle birçok “kültürel” değeri de sahiplenmesi şaşırtıcı değil.

Enes Hoca bu değerleri temsiliyette oldukça başarılı. Kız öğrencileri taciz etmekle suçlanıyor, dört kız öğrenciyi cinsel ilişki karşılığı dersinden geçirmekle suçlanıyor, hüküm giyiyor, utanmadan pişkince kameralara sırıtabiliyor, görevinden istifa etmiyor, utanmıyor, sıkılmıyor ve bu adam RTE sevicisi bir gerici! AA’nın “Gezi karşıtı” olarak bu adamı bulup röportaj yapmasıyla sahne aydınlanıyor ve karşınızda dinciliğin gerçek yüzü!

(1)    “Bosnalı Siyasetçileri Türkiye’ye Çağırıyoruz” yazısı için: http://haber.sol.org.tr/yazarlar/ozgur-dirim-ozkan/bosnali-siyasetcileri-turkiyeye-cagiriyoruz-60220
(2)    Dünya’nın dört köşesinde olduğu gibi Saraybosna’da da Gezi destek eylemi düzenlenmişti (Bkz. http://haber.sol.org.tr/dunyadan/saraybosnada-gezi-parkina-destek-eylemi-nemojte-odustati-haberi-74269) Eylem sırasında önce eylemcilere cinsiyetçi küfürler eden daha sonra da bir TV kanalına röportaj veren eylemcilerden birini taciz eden bir şahıs Yeni Akit ve benzeri yayın organlarınca “kahraman” ilan eidlmişti. Hatta Saraybosna’daki “Türk” üniversitesinde “Gezi Parkı Olayları: Türkiye’de Gerçekte Ne Oluyor” başlıklı “bilimsel” toplantıya konuşmacı olarak çağrılan meczubun “rastgele oradan geçmekte olan ortalama bir Boşnak vatandaşı” olmadığı, SDA’dan (Demokratik Eylem Partisi) Saraybosna Merkez Beleidyesi Mecli üyesi olduğu daha sonra anlaşılacaktı. Fakat, AA bu “kahraman”la röportaj yapmayı atlanmayacaktı. Enes Durmişeviç ve eylemcileri taciz eden meczupla yapılan röportaj için bkz.: http://www.aa.com.tr/tr/rss/190469--bosnaklardan-basbakan-erdogana-destek
(4)    Bosna için Toplanan Yardımar Gericilere Helal Olsun” başlıklı yazı için: http://haber.sol.org.tr/yazarlar/ozgur-dirim-ozkan/bosna-icin-toplanan-yardimlar-gericilere-helal-olsun-40300

dirimozkan@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder