(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

PARTİZANLAR’A VEFA: “BOSNA-HERSEK GÜNÜ”

(Haberin orijinali 26 Kasım 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

25 Kasım 1943’te Mrkonjic Grad toplantısında partizanlar tarafından ilan edilen “Bosna-Hersek Halk Cumhuriyeti” kararı, Bosna-Hersek Parlamentosu’nun 1995 yılında, savaş hala devam ederken aldığı kararla “Bosna-Hersek” günü olarak ilan edilmişti. Bu “Ulusal Gün” her 25 Kasım’da tartışmaların odağında yer alıyor.

1995’te Bosna-Hersek Parlamentosu stratejik bir karar alarak 25 Kasım’ı “Ulusal Gün” ilan etmişti. Bu sayede, Bosna-Hersek’in sadece Boşnaklar (ya da Bosnalı Müslümanlar) için değil, ülkede yaşayan diğer etnik gruplar için de vatan olduğunu göstermiş oluyordu.

25 Kasım 1943 herhangi bir etnik, dini ya da ulusal gönderme yapmamasına, hatta Bosna-Hersek’in Sırbistan ve diğer cumhuriyetlerle birliğini cisimleştirmesine karşın, milliyetçi Srpska Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik, Bosna-Hersek Devleti gibi, Bosna-Hersek Günü’nün de “suni bir mefhum” olduğunu, bundan dolayı Srpska Cumhuriyeti’nde kutlanmayacağını belirtti. Boşnak siyasetçiler ise bu günün, Bosna’nın “birlik” günü olduğu konusunda Dodik’i ikna etme gayreti içindeler. Bir çok Boşnak’ın da oyunu alan Bosnalı Hırvat Sosyal Demokrat Partili Zeljko Komşiç, 25 Kasım’ın tek bir etnik kimliği değil, bütün Bosna’yı kapsadığının altını çizmekte. Komşiç Oslobodjenje gazetesine yaptığı açıklamada, Bosna’nın varlığını İkinci Dünya Savaşı’nda ülkelerini kahramanca savunarak faşistleri def eden Partizanlar’a borçlu olduğu gerçeğinin yadsınamayacağını, 25 Kasım’ın bu anlamda aynı zamanda bir “vefa” günü olduğunun altını çizdi.

1992 yılında Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan ettiğinde, 12. yüzyılda Kral Tvrtko döneminde kullanılan zambaklı bayrağı ülkenin bayrağı olarak kabul etmişti. Tvrtko’nun Hıristiyan olmasına ve o dönem Bosna Kilisesi’nin hakim olmasına, yani kesinlikle “İslami” bir öğe taşımamasına rağmen Srpska Cumhuriyeti’nin yaptığı itirazla bu bayrağın yerine AB tarafından çizilen Bosna’nın bir AB kolonisi olduğunu cisimleştiren güncel bayrağı kabul edilmişti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder