(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



27 Aralık 2015 Pazar

Doğu Bosna’da Karakol Saldırısı: 2 ölü

(Haberin orijinali 28 Nisan 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Bosna'da gerçekleşen saldırıda bir polis ölürken, iki polis yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren Nerdin İrdiç adındaki şahıs da ölü olarak ele geçirildi.

Bosna’nın Sırp bölgesinde bulunan Zvornik kasabasında dün akşam saatlerinde gerçekleşen terör saldırısında bir polis memuru öldü, iki polis de yaralandı. Otomatik tüfekle karakola baskın düzenleyen Nerdin İbriç de ölü olarak ele geçirildi. İbriç’in saldırı sırasında “Allah-u Ekber” şeklinde bağırdığı ve Bosna’da etkin olan Vahabi hareketine yakın olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, saldırının Bosna Sırp Cumhuriyeti başkanı Milorad Dodik’in 2018’de bağımsızlık için referandum yapacaklarını öne sürmesinden iki gün sonra gerçekleşmesi ise dikkat çekici. Dayton Anlaşması’na göre Dodik’in bu açıklaması yasa dışı fakat yolsuzluğa ve siyasî yozlaşma batağına saplanmış olan Boşnak politikacıların ülkeyi soktuğu durumu fırsat bilen Dodik sık sık bu tarz çıkışlar yapıyor.

1992 yılında Bosna-Hersek’in bağımsız devlet olmasını kabul etmeyen Bosnalı Sırplar ayaklanma başlatmış ve düzenledikleri askerî harekatlarda işgal ettikleri bölgelerde “etnik temizlik” uygulamışlardı. Özellikle Doğu Bosna’da gerçekleştirilen katliamlarda binlerce sivil öldürülmüştü. Srebrenica’nın yaklaşık 50 kilometre kuzeyinde, Sırbistan sınırında bulunan, savaştan önce nüfusunun %60’ı Boşnaklardan oluşan Zvornik‘te etnik temizlikten sonra şu an Boşnak nüfus yok.
Saldırının Dodik’in Bosna’da tansiyonu yükselten açıklamasının hemen ardından gerçekleşmiş olması, savaştan önce Çetnik (Sırp milliyetçisi) paramiliter güçlerin sıklıkla provokasyon amaçlı olarak gerçekleştirdikleri benzer eylemleri akla getiriyor. Öte yandan, Bosna’da sürekli olarak artan radikal İslamcı militanların Bosna toplumunu kutuplaşmaya itmek için böyle bir saldırıyı gerçekleştirmiş olması ihtimali de göz ardı edilmiyor.

Bosna İç Güvenlik Örgütü SIPA’nın yaptığı operasyonla gözaltına alınan Avdullah Hasanoviç’in IŞİD’in Bosna’daki yeni temsilcisi ve eylemin azmettiricisi olduğundan şüpheleniyor. Yaklaşık 250 Bosnalı militan Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarında savaşıyor. IŞİD’in daha önce Bosna temsilciliğini yapan Hüseyin Bilal Bosniç geçtiğimiz Kasım ayından bu yana cezaevinde bulunuyor.
Gün boyu Bosna’da çeşitli siyasi ve sivil kişi ve kuruluşlar yapılan saldırının bir provokasyon olduğu ve çatışmanın Boşnak ve Bosnalı Sırpları 20 sene sonra yeniden karşı karşıya getirmemesi için itidal çağrıları yapıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder