(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

KOSOVA YENİDEN ISINIYOR

(Haberin orijinali 28 Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Temmuz ayının sonlarında Kosova yönetiminin devam eden görüşmelerin sonucunu beklemeksizin “ben yaptım oldu” mantığıyla Sırp nüfusun yaşadığı Kuzey Kosova’daki sınır geçişlerini cebren kontrol altına almasının ardından çatışmalar yaşanmış ve KFOR’un müdahalesiyle olaylar durulmuştu. Benzer biri girişim bölgede tansiyonu yeniden yükseltti.

KFOR’a bağlı askerlerin sınırı korumakla yükümlü olmasını kabul eden, fakat egemen bir devlet olan Kosova Devleti’ne bağlı gümrük memurlarının da sınırda çalışabilmelerini savunan Kosova hükümeti, bölgeye gümrük memurları atadı ve Kosova yeniden ısınmaya başladı. Pazartesi günü durumu protesto etmek isteyen Kosovalı Sırp göstericiler Jarinje sınır karakoluna doğru yürüyüşe geçmişler, ardından da KFOR’a bağlı Alman ve ABD’li askerlerle çatışmışlardı. Bir çok gösterici yaralanırken, Sırp kamuoyu KFOR askerlerinin sivil halka yönelik kontrolsüz güç kullandığını öne sürüyor. KFOR yetkililleri ise el yapımı bombalarla saldırıya geçen Sırplar karşısında askerlerin kendilerini savunduklarını belirtti.

Bölgede tansiyonun yükselmesiyle güvenlik tedbirlerini arttıran KFOR birlikleri, karakol girişlerine zırhlı araçlarla barikat kurdu. Kuzey Kosova geceyi, Mitrovica’nın Sırp kesiminde kimliği belirsiz kişilerce açılan taciz ateşi haricinde sakin geçirdi.

Öte yandan, Kosova Adalet Bakanı Hayreddin Kuçi, meydana gelen olayları umursamaz tavrıyla Kosova devletinin sınırları içinde kalan her yerde otoritesini er ya da geç kuracağını açıkladı.

(Sol Haber – Balkanlar)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder