(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



25 Aralık 2015 Cuma

AKP otobüsüyle deplasman yolculuğuna Gençlerbirliği taraftar gruplarından tepki

(Haberin orijinali 9 Mart 2015 tarihinde İLeri Haber'de yayınlanmıştır)
Gençlerbirliği taraftar grupları bir grup Gençlerbirliği taraftarının AKP milletvekili aday adayı Hasan Ayrancı'nın seçim otobüsüyle deplasman yolculuğu yapmasına tepki gösterdi.

Bir grup Gençlerbirliği taraftarının hafta sonunda Kayseri’de oynanan Gençlerbirliği – SAİ Kayseri Erciyespor maçına AKP milletvekili aday adayı Hasan Ayrancı’nın üzerinde AKP ve Ayrancı’ya ait amblem ve sloganların giydirilmiş olduğu seçim otobüsüyle deplasman yolculuğu yapması Gençlerbirliği Taraftarlarını kızdırdı.

Gençlerbirliği taraftarlarını temsil eden üç farklı taraftar grubu; Kara Kızıl, Alkaralar ve Haydi Gençler grupları yaptıkları açıklamalarla Passolig boykotundan dolayı geçen seneye göre %90’ı boşalan Gençlerbirliği trübünlerindeki bazı kişilerin Gençlerbirliği kulüp ve taraftar gelenekleriyle kesinlikle örtüşmeyecek davranışlar içinde bulunduğuna dikkat çekildi ve AKP aday adayının sağladığı otobüsle Kayseri’ye yolculuk yapan bir grup taraftar kınandı.

Taraftar grupları söz konusu hareketi kınarken AKP aday adayı Hasan Ayrancı bu jestini siyasi propaganda malzemesi olarak kullanmak için gecikmedi. Ayrancı resmi twitter hesabında şu açıklamayı yaptı:

“Sevgili Gençlerbirlikliler,  Kayseri deplasmanına giden taraftarımıza kullanımımızda bulunan otobüsü tahsis etmem eleştirilmektedir.
AK Parti logosunun ve adımızın otobüste yazılması bir kısım sol taraftar grubunda rahatsızlık yaratmıştır.Oysa önemli olan Gençlerbirliği
Oysa, bizim için önemli olan taraftarımızın deplasman maçında Gençlerbirliği'ne destek olmasıdır.
Sportif tezahürat desteğiyle de alınan 4-2 lik galibiyet bizim tek tesellimizdir.
Galibiyeti alan takımımızı tebrik eder, galibiyette payı bulunan taraftarımıza teşekkür ederim. Sevgilerimle...”

Ayrancı’nın bu açıklamasında tribünlerin neredeyse %90’ınını temsil eden taraftar gruplarını “sol” olarak niteleyerek hedef göstermesi ise taraftarlar arasında tepki topladı.

Kara Kızıl, Alkaralar ve Haydi gençlerin konuyla ilgili yaptığı basın açıklamaları ise şöyle:

Kara Kızıl:
KaraKızıl'a "tribünde siyaset yapıyorlar" diyenlere, bizim spora ve tribüne karşı alternatif bir bakışımız olduğunu, siyasi reflekslerimizin olduğunu hep ifade ettik. Lakin biz hiçbir zaman bir aidiyeti işaret etmedik. Oysaki hafta sonu Kayseri deplasmanına giden Passoligci bir kısım taraftarın AKaPe aday adayı olan bir zatın seçim çalışması yapılan aracıyla gidip geldiğini, dolayısıyla birilerinin kirli ve kanlı ellerini Gençlerbirliğimize bulaştırmaya çalıştığını görmüş, öğrenmiş olduk. Akbabalara duyurulur: o tribün size kalmaz.

Alkaralar:
Beş gün sonra kuruluş yıl dönümünü kutlayacak olan Gençlerbirliği Spor Kulübü, 92 yıllık tarihinde herhangi bir resmî kurumdan, sermaye grubundan ya da siyasî partiden destek almamasıyla Ankara’nın ilk ve tek sivil kulübü olma niteliğini gururla taşımaktadır. Sadece resmî kurumlar, sermaye çevreleri ya da siyasî partilerle değil, kulüp yönetimi ile bile arasına belli bir mesafe koyan Gençlerbirliği taraftarları bu duruşuyla şimdiye kadar sahada ter döken oyuncularından başka kimseye minnet etmeyen, onurlu duruşuyla birçok sporseverin saygısını ve takdirini kazanmış bir kitledir.
Hukuk ve adalet mefhumlarının alaşağı edildiği, uygulamada ise Türk Futbolu’na ne derecede zarar verdiği aşikâr olan Passolig’in boykotuna da, bilindiği gibi en büyük desteği Gençlerbirliği taraftarı vermektedir. Böylesine yanlış ve siyasî bir uygulamayı protesto eden Gençlerbirliği taraftarının %90’ı, bu uygulamanın bir parçası olacağına, takımından uzak kalmayı bile göze almaktadır.
Ne yazık ki, Gençlerbirliği taraftarlarının uzak kaldığı tribünlerde Gençlerbirliği geleneği ile uzaktan yakından ilişkisi olmayan bir takım tuhaf davranışlar vuku bulmaktadır. Bu durumun bir yansımasına bu hafta şahit olduk. Siyasi bir partinin milletvekili aday adayının seçim propagandası olarak kullandığı, üzerinde parti sembol ve sloganlarının yer aldığı bir otobüs, bu hafta sonu Kayseri’de oynanan maç için bir grup Gençlerbirliği taraftarının hizmetine verilmiştir.
Kuşkusuz ki, bu durum birçok Gençlerbirliği taraftarını üzmüş ve şaşırtmıştır. Yaptığımız görüşmelerde bu arkadaşlarımızın Gençlerbirliği taraftarının tarihsel geleneğiyle, herkesin saygısını kazandığı nitelikleriyle örtüşmeyen bu hareketlerinden dolayı herhangi bir özeleştiri ihtiyacı hissetmedikleri, hatta yapılan bu yanlışı sahiplendiklerini üzüntüyle öğrendik.
Görünen o ki, Passolig sadece beleş bileti değil, beleş deplasmanı da dolaylı da olsa özendiriyor.
Gençlerbirliği taraftarları olarak, Gençlerbirliği taraftarlarının tamamını temsil edemeyecek nitelikte olan bu arkadaşlarımızın yaptıkları davranışın tüm camiaya mal edilmemesi gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunar, Gençlerbirliği’nin her zamanki gibi Ankara’nın ilk ve tek sivil takımı olduğunu, Gençlerbirliği taraftarlarının da herhangi bir resmî kurum, sermaye grubu veya siyasî parti tarafından satın alınamayacak bir dirayete sahip olduğunu duyururuz.

Haydi Gençler
07.03.2015 tarihinde oynanan SAİ Erciyesspor – Gençlerbirliği müsabakası için Kayseri’ye giden bir grup Gençlerbirliği taraftarının, ülkemizde mevcut siyasal partilerden birinin seçim propagandası için kullandığı otobüs ile ulaşım sağladığı bilgisini aldık.
Ülkemiz tribünlerinde verilen siyasal mesajların yakın tarihte artış gösterdiği belirgin şekilde fark edilmektedir. Fakat Erciyes deplasmanımızda yaşanan bu olay, bize göre sıra dışı ve kabul sınırları dışına taşan bir nitelik göstermektedir.
Yaşanan olayın Türkiye tarihinde eşi benzerinin görülüp görülmediğini bilmiyoruz. O otobüse binenlerin hiçbirinin siyasal tercihi de bizi ilgilendirmemektedir. Olayın bizi ilgilendiren tarafı, Gençlerbirliği gibi sportif temeller üzerine kurulu bir camianın böylesi yoğun bir siyasal propagandaya alet edilmesidir.
Haydi Gençler ailesi olarak yaşanan bu sıra dışı olay nedeniyle memnuniyetsizliğimizi bildirmek istiyoruz. Temennimiz, yaşanan talihsiz olayın karşı görüşlerdeki siyasal oluşumları da kapsayacak şekilde genişlememesi ve devamlılık göstermemesi yönündedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder