(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



24 Aralık 2015 Perşembe

SIRP FAŞİSTE İADE-İ İTİBARA PROTESTO

(Haberin orijinali 26 Mart 2012 tarihinde yayınlanmıştır)

İkinci Dünya Savaşı sırasında binlerce Yugoslav’ın katlinden sorumlu Çetnikler’in lideri Drazan Mihailoviç’in itibarının iade edilmesi Sırbistan’da da protestolara neden oldu.

1946 yılında Yugoslav mahkemesi tarafında Nazi işbirlikçiliği ve halka karşı işlediği suçlar nedeniyle idam edilen “General Draza” lakaplı “Drazan Mihailoviç” Sırp faşizminin en önemli figürlerinden biri olarak biliniyor.

Çetnikler’e sahip çıkan milliyetçi gruplar Mihailoviç’in savaş şartları içinde değerlendirilmesi gerektiğini ve o koşullarda dahi Hırvat faşistleri “Ustaşi”den daha fazla katliam yapmadıklarını ileri sürüyorlar. Daha liberal olan gruplar ise Çetnikler’in faşist olduklarını reddedip tek yaptıklarının Hırvat faşistlerine ve Partizanlar’a karşı savaş vermek olduğunu söylüyorlar.

Öte yandan, Özellikle 1944 yılından sonra, Yugoslavya Komünistler Birliği’nin önderliğindeki Partizanlar’ın anti-faşist zafere yakınlaşmasıyla, Nazi generallerin Çetniklerle uzlaşma sağlayıp Sırp faşist güçleri de anti-komünist mücadelede mobilize ettikleri biliniyor.

Sırbistan’da anti-faşist gruplar ise Mihailoviç’e iade-i itibar girişimine şiddetle karşı çıkıyor. Belgrad ve Novi Sad’da protesto gösterisi düzenleyen gruplar Mihailoviç’in itibarının iade edilmesinin Sırbistan için bir utanç olduğunu ifade ediyorlar.

Drazan Mihailoviç’in iade-i itibar kararı 11 Mayıs tarihinde kesinleşecek.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder