(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



24 Aralık 2015 Perşembe

KARADAĞLILAR ÖZELLEŞTİRMEYE “YETER” DİYOR

(Haberin orijinali 7 Şubat 2012'de yayınlanmıştır)

Yugoslavya’nın dağılmasından sonra Batılı şirketlere haraç-mezat satılan sanayi tesisleri eski Yugoslav ülkelerinin iktisadi sorunlarla boğuşmasının önemli nedenlerinden biri. Özelleştirilen tesislerin yabancı şirketlere satılarak el değiştirmesi işsizliğin en önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Karadağ’ın başkenti Podgorica’da 21 Ocak günü gerçekleştirilen ve elektrik fiyatlarındaki artışın protesto edildiği gösteri ülkede halk muhalefetini adeta uyandırdı. 10 Şubat’ta ülkenin kuzeyindeki Bijelo Polje’de ve bir hafta sonra da başkent Podgorica’daki gösteriler sendikalar, öğrenci örgütleri ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenecek ve sadece elektrik fiyatlarındaki artış değil, işsizliğin temel nedeni olarak görülen özelleştirmeler de protesto edilecek. Daha önce yapılan özelleştirmelerle ilgili de soruşturma açılması talep edilecek.

2006 yılında bağımsızlığını ilan eden 620 bin nüfuslu Karadağ’da iktidardaki “Avrupalı Karadağ Koalisyonu”nun en önemli ortaklarından Sosyalizm için Demokrasi Partisi lideri İgor Lukşiç, 2006 yılında partinin o dönemki lideri Milo Cukanoviç’in AB ile ilişkilere “sıcak bakmaması”ndan dolayı parti içindeki muhalefetin baskısına dayanamayarak istifa etmesiyle parti liderliğine soyunmuştu. Karadağ’ın “Avrupalı yüzü” olarak bilinen Luksiç başbakanlık koltuğuna oturur oturmaz sivil toplum önderleriyle toplantılar düzenleyerek “demokratik” bir görünüm sergilemişti. Öte yandan, Luksiç partinin ismine rağmen emek düşmanı uygulamalarıyla biliniyor. İktidar koltuğunu koruyan Luksiç’in, şu sıralarda halk muhalafetini önemsememesi, gösterileri düzenleyen sendika ve diğer örgütlerin protestosuna neden oluyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder