(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



27 Aralık 2015 Pazar

Srebrenitsa’da Sırbistan Başbakanı’na Taşlı Saldırı


(Haberin orijinali 11 Temmuz 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Srebrenitsa soykırımının yirminci yıl anma törenleri için Srebrenitsa-Potoçari mezarlığında bulunan Sırbistan Başbakanı Aleksander Vuçiç’e bir grup katılımcı şişe, taş ve ayakkabı attı. Taşlardan bir tanesinin yüzüne isabet etmesiyle gözlüğü kırılan Vuçiç yoğun güvenlik önlemleri altında tören alanından uzaklaştırıldı. Bir saldırganın gözaltına alındığı bildiriliyor.

45 yaşındaki Vuçiç, henüz 23 yaşındayken 1993 yılında, savaş suçlusu Voyislav Şeşely’in liderliğini yaptığı aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi’nde siyasete başlamış, 1993 seçimlerinde milletvekili olmuştu. İki sene sonra ise Sırp Radikal Partisi’nin genel sekreterliğine seçilen Vuçiç, Srebrenica soykırımının hemen ertesinde basına verdiği bir demeçte şu ifadeleri kullanmıştı: “Öldürülen her Sırp için 100 Müslüman [Boşnak] öldüreceğiz!”

Her ne kadar 20 sene önceki siyasetini inkâr etse ve hatta günümüzde Şeşely’le ciddi siyasî sorunlar yaşasa da, 1995 yılındaki sözlerinden dolayı bir çok Boşnak Aleksander Vuçiç’in Srebrenitsa’daki anma törenlerine katılmasına sıcak bakmıyordu. Öte yandan, 20 sene sonra Sırbistan’ın en süt düzeyde Srebrenitsa soykırımının anma törenlerine katılmış olması ise bölgede etnik nefretin gücünün kırılması için önemli bir adım olarak görülüyordu. Voyislav Şeşely Srebrenitsa’daki törenlere katılan Vuçiç’in Sırbistan’ı ve Sırp halkını küçük düşürdüğünü açıkladı.

Geçtiğimiz Nisan ayından bu yana Sırbistan İlerici Partisi üyesi olarak Sırbistan Başbakanlığı’nı yürüten Vuçiç aşırı milliyetçi gangsterlerin elebaşlığını yaptığı organize suç örgütlerine karşı mücadele başlatmış olmasıyla radikal Sırp milliyetçilerinin tepkisini çekiyor. Sıkı bir AB yanlısı olan Vuçiç, geçmişteki özelleştirme operasyonlarında yapılan yolsuzlukları da gündeme getirmesiyle biliniyor.

Srebrenitsa soykırımı anma törenlerine 80 ülke bakanlık ya da başbakanlık düzeyinde temsilci gönderdi. Dönemin ABD başkanı Bill Clinton da törende yer almak için Srebrenitsa’ya geldi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder