(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



24 Aralık 2015 Perşembe

Bosna'da Tuzla'da Ayaklanma


Siyasi yozlaşma ve yolsuzluk kıskacında yaşam mücadelesi Bosnalılar en sonunda Tuzla’da ayaklandı!

Dita, Konjuh Guming, Polihem ve Poliolchem fabrikalarının iflas etmesiyle işsiz kalan ve verilmeyen sosyal haklarını talep eden işçiler yedi aydır her Çarşamba günü Tuzla Kantonu Hükümet Binası önünde yedi aydır eylem yapıyorlardı. Son üç haftadır Tuzla Kanton Başkanı Çauşeviç’ten randevu almayı bekleyen işçilerin sonunda sabrı taştı.

Bugün (5 Şubat) sabah saatlerinde aralarında savaş gazilerinin de bulunduğu vatandaşların da desteğiyle büyük bir gösteriye dönüşen eylemde, hükümet binasını yumurta ve taş yağmuruna tutan göstericilerin bir kısmı parlamento binasını bastı. Bosna polisine bağlı özel kuvvetlerin müdahalesiyle parlamento binasından uzaklaştırılan göstericilerden 12’si işçi olmak üzere 22 vatandaş gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında facebook üzerinden halkı işçilere destek vermeye çağıran Aldin Şiranoviç’in de var. Aldinoviç’in gözaltına alınmadan önce polis şiddetine maruz kaldığı bildiriliyor.

Barikat kurarak şehir merkezindeki ana yolları kapatan vatandaşlar polisin oranstısız güç kullandığına ve parlamentonun işsiz kalan vatandaşların sorunlarını çözmek için her hangi bir girişimde bulunmadığına dikkat çekiyorlar. İşçi temsilcisi Polihema Kopiç Klix’e verdiği demeçte, polisin müdahale etmeye hakkının bulunmadığını belirtti ve olayların büyümesinden dolayı Özel Kuvvetler şefi Cevat Koroman ve Tuzla Kantonu İçişleri Bakanı Zoran Teofiliç’i sorumlu tuttu ve ekledi “Özgürlüklerimizi elimizden aldığınızda bize mücadele etmekten başka bir çare bırakmazsınız!”


Tuzla Sağlık Merkezi Acil Servis biriminin bildirdiğine göre olaylarda ikisi polis olmak üzere toplam 23 kişi yaralandı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder