(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

MAKEDONYA’DA POLİSİN İŞLEDİĞİ CİNAYETE TEPKİLER SÜRÜYOR

(Haberin orijinali 10 Haziran 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Pazar günü Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 22 yaşındaki Martin Neşkovski’nin özel polis birimi “Kaplanlar” tarafından dövülerek öldürülmesine tepkiler giderek büyüyor. Üsküp’teki göstericiler polisin genel olarak şiddet yanlısı tutumunun sona ermesini talep ediyorlar.

Pazar günü seçim sonrasında Makedonija Meydanı’nda VMRO-DPMNE’nin (İç Makedonya Devrimci Örgütü – Makedonya Ulusal Birliği Demokratik Partisi / Vnatrešna makedonska revolucionerna organizacija – Demokratska partija za makedonsko nacionalno edinstvo) zafer kutlamaları devam ederken, henüz bilinmeyen bir nedenle polisle Martin Neşkovski arasında tartışma çıktığı, Neşkovski’nin kaçmaya çalışırken polisler tarafından yakalandığı ve öldüresiye dövüldüğü bildiriliyor. Beyin kanamasından hayatını kaybeden Neşkovski’nin cenazesi iki gün sonra Üsküp Nerezi Mezarlığı’nda toprağa verilirken ailesi ve arkadaşları cenazenin geç verilmesine tepkiliydi. Neşkovski’nin ailesi geçen süre içinde polisin adli tıp incelemsinden önce bazı kanıtları yok etmeye çalıştığını öne sürüyor.

Neşkovski cinayeti Makedonya’da polisin sık sık orantısız güç kullanmasının sorgulanmasına neden oluyor.  Pazartesi gününden bu yana sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen Makedonya gençliği Neşkovski cinayetini ve polisi protesto eden gösteriler düzenliyor. Neşkovski’nin ölümünden sonra polisin ve İçişleri Bakanlığı’nın olaya kayıtsız kalması protestocuları daha da öfkelendiyor.

Protestoların artması üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan İçişleri Bakanlığı’nın cinayetten sorumlu tutulan polis hakkında soruşturma açıldığını açıklaması da öfkeyi dindirmiyor. Makedonyalılar polisin şiddet eğiliminin değerlendirilmesi gerektiğini ve bu konuda yeni düzenlemeler yapılması gerekliliğini işaret ediyor.

“Kaplanlar” özel biriminin eski şefi Stojantse Angelov cinayeti işleyen memur Spasov’un 2001 yılında Makedonya’da yaşanan iç savaştan bu yana “Post Travmatik Stres Bozukluğu” yaşadığını belirtti. Makedonyalı protestocular sadece “Kaplanlar”ın değil, sokak suçlarıyla mücadele timi “Alfa”nın da korku ve terör estirdiğinin altını çizerek, durumu sadece bir polis memurunun yaşadığı psikolojik rahatsızlığa değil, genel olarak güvenlik güçlerinin adli denetimsizlikten uzak olmasına bağlıyorlar.

Öte yandan iktidardaki VMRO-DPMNE partisinin de Neşkovski ailesine baskı yaptığı belirtiliyor. Neşkovski ailesi parti yöneticilerinin bu konuda konuşmaması için kendisini “uyardığını” açıkladı. Aşırı milliyetçi siyasi duruşuyla bilinen VMRO-DPMNE geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlerde en yüksek oyu aldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder