(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

HIRVATİSTAN’DA PROTESTOLAR

(Haberin orijinali 3 Mart 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Bir kaç haftadır devam eden, facebook üzerinden örgütlenen protesto gösterileri inatla devam etmesine rağmen, gösterilere katılanların sayısı 1.000 kişiyi geçemiyor.

Facebook üzerinden örgütlenen girişimler Bosna-Hersek’te hüsranla sonuçlanmasına rağmen, Kuzey Afrika’daki isyanlar Balkanlar’daki sol gruplara ilham vermeye devam ediyor. Kuzey Afrika devrimlerinin devrimci niteliği ve sonuçlarının tartışıldığı şu günlerde Hırvatistan’da başta başkent Zagreb olmak üzere, Split, Rijeka, Slavonski Brod ve Rijeka gibi kentlerde zaman zaman sert çatışmalara sahne olan gösteriler düzenleniyor.

Geçtiğimiz hafta futbol taraftar gruplarının ve savaş gazilerinin de katıldığı gösterilerdeki şiddet olaylarından dolayı sağ basın olayların holiganlar tarafından düzenlenen şiddet olayları olduğu konusunu gündeme getirmişti. Buna karşılık gösterilerin organize edildiği facebook sayfasında yaptıkları açıklamada, gösterilere katılanlar; “Holigan değiliz. Geleceği olmayan gençleriz, öğrencileriz, öğretmenleriz, işsizleriz” şeklinde bir açıklama yapmışlardı.

Çarşamba akşam saatlerinde Zagreb’de düzenlenen ve bir kaç bin katılımcının gelmesi beklenen gösteriye yaklaşık 1.000 kişi katıldı. Göstericiler Jadranka Kosor’un başbakanlığındaki iktidar partisi HDZ’nin (Hristiyan Demokratik Birliği) hükümetten çekilmesini  talep ettiler. Bazı göstericiler ana muhalefetteki SDP (Sosyal Demokrat Parti) aleyhine de slogan attılar. Gösterilere önderlik eden Istria Demokrat Partisi parti meclis üyesi Damir Kajin ve Emek Partisi lideri Dragun Lesar yaptıkları açıklamada kimsenin göstericileri “haydut” olarak tanımlamaya hakkının olmadığını öne sürdü:

“[Geçtiğimiz hafta] Zagreb’de olduğu gibi sadece 15.000 kişinin, ya da Split’te olduğu gibi sadece 2.000 kişinin katıldığı gösterilerden sonra [iktidardakiler] her hangi bir korku duymadılar. Fakat sayımız arttığı zaman, binlerce ve binlercemiz bu meydanlara indiği zaman hükümet iktidarı terketmek zorunda kalacak."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder