(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



27 Aralık 2015 Pazar

Makedonya'da siyasi kriz derinleşiyor

(Haberin orijinali 19 Mayıs 2015 tarihinde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Makedonya'da AB ve Rusya'nın da dahil olmaya başladığı siyasi kriz giderek derinleşiyor.

Makedonya’da devam eden siyasi krizde, taraflar arasındaki diyalog olasılıkları gittikçe azalıyor.
17 Mayıs Pazar günü yaklaşık 20,000 göstericinin katıldığı hükümet karşıtı gösteriye dün akşam hükümetteki sağcı/milliyetçi VMRO-DPMNE yanlılarının yaptıkları gösteriyle yanıt geldi. Pazar günkü gösteriden sonra parlamento önünde kamp kuran ve Gruevski istifa edene kadar oradan ayrılmayacaklarını beyan eden protestocular arasında ana muhalefetteki sosyal demokrat parti lideri Zoran Zaev de bulunuyor. Zaev evvelki geceyi parlamento önündeki çadırlarda sabahlayarak geçirdi.
Gösteride yer alan Bulgaristan eski başbakanı Sergey Stanişev “Makedonya’yı istikrarlı ve Avrupalı görmeyi istiyorum” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Gösteriye destek vermeye gelen Alman SDP başkanı Jürgen Flekenştayn ise, Makedonyalıların dış desteğe ihtiyaç olmadan bu krizi çözebileceklerine inandığını, gösteriye ise sadece dayanışma amacıyla katıldığını ifade etmişti.

Kremlin: “Batı renkli devrim peşinde”

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cuma günü Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Makedonya’daki kargaşanın arkasında Batı’nın olduğunu, Rusya’ya lkarşı uygulanan yaptırımlara destek vermeyen Makedonya’nın bu şekilde cezalandırıldığını açıkladı.
Cumartesi günü ise Rusya Dışişleri Bakanlığı yayınladığı açıklamada Batı’nın Makedonya’da “renkli devrim” peşinde olduğunu, 2003’te Gürcistan’da Gül Devrimi, 2004’te Urayna’da Turuncu Devrim, 2005’te Kırgızistan’daki “Lale Devrimi”ne benzer bir planın Makedonya’da da tezgahlandığını belirtti.
Pazar günkü gösteriye yanıt gecikmedi ve bir gün sonra 18 Mayıs saat 20:00’de hükümet yanlısı gösteride binler bir araya geldi.

Makedonija je snažna (Makedonya güçlüdür)!

“Makedonya Güçlüdür” sloganı etrafında buluşan yaklaşık 90,000 gösterici arasında başbakan Gruevski ve eşi ile geçtiğimiz hafta istifa eden İçişleri Bakanı Gordana Nakulovska da yer aldı. Makedonya Ulusal Marşı ve geçtiğimiz hafta Kumanovo’daki çatışmada hayatını kaybeden polisler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan gösteride Sırbisran bayrakları da dikkat çekti. Dünkü gösteride ise Makedonya ve AB bayraklarının yanı sıra Arnavutluk ve üzerinde Atatürk silueti bulunan Türkiye bayrakları da dikkati çekmişti.

Makeodonya teslim olmayacak!

Makedonya başbakanı Nikola Gruevski yaklaşık 45 dakikalık bir konuşma yaptı. Bilhassa kullanılan söylemle RTE’nin 16 Haziran 2013’te Kazlıçeşme’de yaptığı konuşmayı andıran konuşmasında dış güçlerin oyuncağı olan ana muhalefetteki sosyal demokrat parti lideri Zoran Zaev’e hükümeti bırakmayacaklarını ve bu güçlere karşı teslim olmayacaklarını, belediye başkanı olabilecek siyasi yeteneğe bile sahip olmayan Zaev’in iplerinin uluslararası sermayenin elinde olduğunu öne sürdü. Kazlıçeşme mitingine benzer bir şekilde “bindirilmiş kıtaların” desteği ile önemli bir kalabalığa konuşan Gruevski Zaev’in liderliğini yaptığı eylemlerin Makedonya’yı istikrarsızlığa sürüklemekten başka işe yaramadığını söyledi.

Gösteri sırasında parlamento önünde kamp yapan hükümet karşıtları ile yandaşlar arasında çatışma çıkmaması için başkent Üsküp’te çok geniş güvenlik önlemleri alındığı dikkat çekti.
Dün sabah saatlerinde bir araya gelen Makedonya’nın önde gelen dört partisi arasındaki görüşmelerde ise bir uzlaşma çıkmadı. Dört partinin 26 Mayıs’ta yeninde toplanmasına yönelik karar alındı. Zoran Zaev ve Nikola Gruevski, bugün Strazburg’da AB Genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn’un arabuluculuk görevi üstleneceği bir toplantıda bir araya gelecekler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder