(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

SARAYBOSNA’DA “WALL STREET” EYLEMİ

(Yaıznın orijinali 22 Ekim 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Facebook üzerinden JOSD (Jedinstvena Organizacja za Socializam i Demokratiju – Sosyalizm ve Demokrasi için Birlik Örgütü) tarafından düzenlenen yürüyüşe güzel hava ve “renkli” korteje rağmen yaklaşık 200 kişi katıldı.

Wall Street işgalcileriyle dayanışma amacıyla düzenlenen eylemin sloganı “Bütün Caddeler Wall Street, bütün köprüler Brooklyn” olarak belirlendi. Eylemde Bosna’yı bölen milliyetçiliğin kapitalizm tarafından kışkırtıldığı vurgulandı. Eyleme başta JOSD olmak üzere “Dosta” (Yeter) ve Mostar Antifa (Anti-faşist) örgütleri de katıldı. JOSD yöneticileri 200 kişilik kitlenin Bosna için iyi bir rakam olduğunu, dolayısıyla eylemin de başarılı bir eylem olduğu görüşünde.

Mart ayında “Arap Baharı”nın etkisiyle, yine facebook üzerinden düzenlenmek istenen “isyan”a katılım gerçekleşmeyince eylem iptal edilmişti. (Bkz. “Facebbok devrimi” Bosna’da ilgi görmedi)

Daha önce Solportal’da farklı haberlerde değinildiği gibi işsizliğin %40 düzeyinde olduğu, yolsuzlukların gündelik yaşamın bir parçası olduğu Bosna ve diğer eski Yugoslav ülkelerinde sınıf mücadelesi oldukça sönük. Yugoslav “özyönetim” deneyiminin işçi sınıfının birlik ve mücadele geleneklerine verdiği zararın yanı sıra, yaşanan savaşlar sonucu milliyetçilik hala toplumsal dinamiklerin önünü kesmekte.

Öte yandan anlık (ad hoc) eylemlerle sesini duyurmaya çalışan Bosna solu, halkın genel olarak eski Yugoslavya özelinde sola ve sosyalizme sempati beslemesine rağmen kitleselleşmekte önemli sorunlar yaşıyor.

(Sol Haber – Saraybosna)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder