(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



26 Aralık 2015 Cumartesi

Budapeşte’de Yolsuzluklar Protesto Edildi


(Haberin orijinali 21 Nisan 2015 tarihşnde İleri Haber'de yayınlanmıştır)

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir araya gelen binlerce gösterici Macaristan Vergi Dairesi’nin içinde bulunduğu yolsuzlukları protesto etti. Vergi dairesi başkanı İldiko Vida’nın ABD tarafından ülkeye girişinin yasaklandığına dikkat çeken göstericiler daire başkanının istifasını talep ederken, bir yandan da başbakan Viktor Orban’ı da protesto ettiler.
Uzun bir süredir ezici çoğunlukla hükümeti elinde bulunduran Viktor Orban ve partisi Fidesz, son seçimlerde oy kaybına uğramıştı. Fidesz’in ülkede prestij ve oy kaybetmeye başlaması ile birlikte sesini daha çok yükselten Macar muhalefeti dönem dönem benzer protesto gösterileri düzenleyerek yandaş kazanmaya çalışıyor.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana milliyetçiliğin siyaset sahnesinde en çok ön plana çıktığı Fidesz döneminin tek lideri Viktor Orban, Putin ve Recep Tayyip Erdoğan’a olan hayranlığını sıklıkla kamuoyunda paylaşmaktan çekinmiyor. Öte yandan, hem AB hem de NATO üyesi olan Macaristan’ın Orban liderliğinde Rusya ile de dengeli ilişkileri devam etmesindeki kararlılığı, Batılı siyasetçiler tarafından da sıklıkla eleştirilirken, Budapeşte’deki gösterilerin Batılı liderler tarafından desteklenmesi ise dikkatleri çekiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder