(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

LAHEY HOLLANDA HÜKÜMETİ’Nİ SREBRENICA SOYKIRIMINDA SUÇLU BULDU

(Haberin orijinali 9 Temmuz 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

Lahey Adalet Divanı Temmuz 1995’te üç Bosnalı sivilin BM kontrolündeki bölgeden zorla çıkarılarak soykırıma maruz kalmasına neden olan Hollandalı askerlerden dolayı Hollanda hükümetini suçlu bularak tazminat ödemeye mahkum etti.

Hollanda Ordusu’na bağlı BM askerleri Doğu Bosna’da “güvenli bölgeler” yaratarak, Bosnalı milislerin silahlarını teslim etmeleri karşılığında bu bölgelerdeki sivillerin hayatını garanti altına almıştı. Srebrenica da “güvenli bölgeler”den biriydi. 11 Temmuz 1995 tarihinde General Ratko Mladiç komutanlığında Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun (SCO) Srebrenica’ya saldırmasıyla BM’ye bağlı Hollandalı askerler Srebrenica’dan ayrılarak binlerce sivili Mladiç’in insafına bırakmıştı. Yaklaşık 8500 sivilin katledildiği soykırımda yakınlarını kaybeden üç Bosnalı’nın açtığı dava 5 Temmuz tarihinde sonuçlandı ve Lahey Adalet Divanı Hollanda Krallığı’nı sivillerin ölümünden sorumlu tutarak mahkum etti.

Davacılardan Hasan Nuhanoviç’in avukatı Liesbeth Zegveld, dün basına yaptığı açıklamada karardan memnun olduğunu, böylece Lahey Adalet Divanı’nın Hollanda’yı Srebrenica’daki sivil katliamında sorumlu bularak, siyasi olarak hassas olan davayı sonuçlandırmasının önemli bir cesaret örneği olduğunu belirtti.

Hollanda birliğinin komutanı Wim Dijkma ise Srebrenica’da 50 kilometrelik bir hattı savunmak üzere sadece 420 askerin görevlendirildiğini ve hafif silahlarla donatılmış Hollandalı askerlerin ağır silahlarla donanmış ve tanklarla saldırıya hazır haldeki 3000 SCO askeri karşısında çaresiz olduğunu iddia etti.

Dava, Bosna’daki 1992-1995 savaşının ardından ilk defa üçüncü bir ülkenin mahkum edilmesi ve dava sonucunun binlerce savaş kurbanı için örnek teşkil edebilmesi açısından ayrı bir önem taşıyor.

(Sol Haber – Bosna Hersek)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder