(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



16 Aralık 2015 Çarşamba

SREBRENITSA KATLİAMI TÖRENLERLE

(Haberin orijinali 11 Temmuz 2011 tarihinde yayınlanmıştır)

16 yıl önce gerçekleşen katliamda öldürülen 8372 kişiden, geçtiğimiz sene kimliği tespit edilen 613 cesedin daha defin töreni yapıldı.

16 yıl önce, 11 Temmuz 1995’te BM tarafında güvenli bölge olarak ilan edilen Srebrenitsa ağır silahlı Sırp Cumhuriyeti Ordusu’na bağlı birliklerin saldırması ve Hollandalı askerlerden oluşan BM kuvvetlerinin bölge halkını SCO askerlerinin insafına terketmesiyle hemen hemen tamamı erkeklerden oluşan 8372 kişi katledilmişti.

Kadın ve çocukların araçlarla Boşnakların kontrolündeki bölgeye gitmesini kabul eden SCO, Bosna Cumhuriyet Ordusu kontrolündeki bölgeye yürüyerek varmaya çalışan sivil erkekleri gruplar halinde yol üzerinde çeşitli yerlerde katletmişti.

Bu sene DNA incelemeleriyle kimlikleri tespit edilen 613 kurbanın daha cesetleri defnedilirken, hâlâ yaklaşık 3200 cesedin kimlik tespit işlemleri sonuçlanmış değil.

Sırp Cumhuriyeti sınırları içindeki Srebrenitsa’da Potoçari Mezarlığı’ndaki törene yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Daha önceki yıllarda törenlerin özellikle dinci ve gerici siyasetçiler tarafından kullanılması üzerine, bu seneki törenlerde önceki yıllardan farklı bir uygulama yapılarak Srebrenitsa kurbanlarının ailelerinin talebi doğrultusunda dini törenle anma töreni ayrı ayrı yapıldı.

Her sene olduğu gibi bu seneki törenlerde de yolsuzluklarla anılan, halkı soymaktaki ustalıklarıyla bilinen Boşnak siyasetçiler törenin ön saflarındaydı. Ön saflarda katliamın siyasi sorumlusu AB’ye üye ülkelerin elçileri de yer aldı.

(Sol Haber – Bosna Hersek)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder