(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



24 Aralık 2015 Perşembe

BOSNA FUTBOLUNDA SADECE MİLLİYETÇİLER YOK!

(Haberin orijinali 13 Mart 2012 tarihinde yayınlanmıştır)

Farklı etnik gruplar arasındaki husumetin çoklukla yansımasını bulduğu Bosna futbolunda, bazen güzel şeyler de olmuyor değil. Sanayi kenti olan Tuzla’nın Bosna Premier Ligi’ndeki ekibi Sloboda Tuzla (Özgür Tuzla), bu hafta kendi evinde oynadığı Sarajevo maçına milliyetçilik ve ayrımcılık karşıtı pankartla çıkarak Tuzla’nın ve Sloboda’nın sol geleneğine sahip çıktığını gösterdi.

Eski Yugoslavya’nın önemli sanayi kentlerinden Tuzla, bu karakterinden ötürü önemli bir sol kimliğe de sahiptir. 1992-1995 yılından sonra milliyetçi partilerin pek de popüler olmadığı Tuzla’nın bu geleneği futbolda da yansımasını bulur. Nitekim 1919 yılında kurulan Sloboda Tuzla spor kulübü bu yansımanın bir örneğidir.

Yugoslavya Komünist Partisi’nin Tuzla örgütü tarafından kurulan kulübün ilk ismi “Gorki Emekçi Spor Derneği”ydi. Ünlü yazar Maksim Gorki’nin isminden esinlenerek kurulan futbol spor kulübünün futbol takımı da FK Gorki olarak belirlenmişti.

1924 yılında YKP’nin yasaklanmasıyla birlikte Gorki Derneği de kapandı ama 1928 yılında RSK Sloboda (RSK: Radniçki Sportski Klub – İşçi Spor Kulübü) isimli yeni bir spor kulübü kuruldu.

Yugoslavya futbol liginin başaltı takımlarından biri olan kırmızı siyahlı ekibin taraftar grubu da takımın sınıfsal kimliğini yansıtıyor: “Fukare” (Fukaralar”)

Geçtiğimiz Cumartesi, 10 Mart 2012 tarihinde başkentin takımı Sarajevo ile oynanan maçta, FARE (Football Against Racism in Europe – Avrupa’da Irkçılığa Karşı Futbol) örgütünün UEFA ile birlikte yürüttüğü kampanyaya destek veren Sloboda Tuzla kulübü sahaya “Milliyetçiliğe Dur, Ayrımcılığa Dur” yazılı pankartla çıktı. Rakibine karşı daha iyi oynadığı maçı 1-0 kaybeden Tuzla, milliyetçilikten yılmış halkın gönlünde ise galip olan taraftı.

 (Sol Haber – Bosna)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder