(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



14 Aralık 2015 Pazartesi

KOSOVA’DA SEÇİMİN GALİBİ HAŞİM TAÇİ

(Haberin orijinalinin yayınlandığı tarih: 19 Aralık 2010)

17 Şubat 2008 tarihinde Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiğinden beri Kosova’da düzenlenen ilk seçimlerde eski UÇK (Ushtria Çlirimtare e Kosovës – Kosova Kurtuluş Ordusu) lideri Haşim Thaçi’nin aşırı milliyetçi PDK (Partia Demokratike e Kosovës – Kosova Demokratik Partisi) seçimin galibi oldu. Seçimlerdeki usulsüzlükler ve Thaçi’nin organ kaçakçılığına karıştığı suçlamaları Kosova’yı karıştırdı.

Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerin sonuçları hâlâ tartışılırken, Merkez Seçim Komitesi  partilerin aldıkları oy oranlarını şu şekilde duyurdu: PDK oyların %33,5’ini alırken, PDK’nin eski koalisyon ortağı LDK’nin (Lidhja Demokratike e Kosovë - Kosova Demokratik Birliği) oy oranı ise %22,6’da kaldı. Kosova siyasetinin 35 yaşındaki genç yüzü Albin Kurti liderliğindeki Kendi Kaderini Tayin (Vetëvendosje) hareketi ise oyların %12,2’sini alarak üçüncü büyük parti konumuna geldi. Halen savaş suçlusu olarak yargılanmakta olan eski UÇK komutanlarından Ramuş Haradinaj’ın partisi AAK (Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës -Kosova’nın Geleceği için Birlik) ise güç kaybederek %10,8 oy alabildi. PDK dışındaki bütün partiler oy sayımında usulsüzlük yapıldığı konusundaki itirazlarını sürdürüyorlar. Seçimler biter bitmez uluslararası gözlemciler seçimlerin “oldukça demokratik ve güvenli bir ortamda” geçtiği yorumunda bulunmuşlardı.

Seçim sonuçlarına göre tek başına iktidar olamayan PDK, hükümet oluşturmak için koalisyona gitmek zorunda. LDK ise PDK ile bir daha koalisyona girmeyeceğini açıklamış bulunuyor.

Kosova’nın siyasi yapısı
Yolsuzluğun kurumsallaştığı, işsizliğin ise %45’e ulaştığı Kosova’da, milliyetçilik hâlâ siyasetteki en önemli vektör konumunda. Kosova parlamentosundaki 120 sandalyenin 10’u Sırp, 4’ü Roma, 3’ü Boşnak, 2’si Türk ve biri de Gorani azınlığa ayrılmış durumda. Geriye kalan 100 sandalyenin yarısından çoğu ise PDK,  LDK, AAK ve Vetëvendosje’nin. Kosova seçimleri ise daha çok “milliyetçilik yarışı” olarak seyretmektedir.

“Avrupa-Atlantik değerlerinin bir zaferi”
Seçim konuşmalarında Kosova’nın NATO üyeliğinin en önemli hedefi olduğunu belirten Thaçi, seçimlerin ertesi günü Kosova devlet televizyonu RTK’ye verdiği ilk demecinde, partisinin seçim zaferini “Demokratik ve Avrupa-Atlantik değerlerin önemli bir zaferi” olarak açıklamıştı. Thaçi sözlerine şöyle devam etmişti: “Bugün Kosova vatandaşları açık ve kararlı bir biçimde kendi iradeleriyle konuştu. Bugün, Avrupalı Kosova konuştu. Bugün Avrupalı-Atlantikli Kosova konuştu.”

(SoL’da “Kosova da NATO üyesi olacak” haberi için: http://haber.sol.org.tr/dunyadan/kosova-da-nato-uyesi-olacak-haberi-36357)

Sırplar boykot etti
İki milyon nüfuslu Kosova’da yaklaşık 120 bin Sırp bulunuyor. 55.000 Sırp seçmenin büyük oranda boykot ettiği seçimlere katılımı arttırmak için seçim komisyonu Sırp nüfusun yaşadığı kuzey bölgesinde “mobil seçim sandığı” uygulaması yaptı. Belgrad’da yayın yapan “Politika” gazetesi, Kosovalı Sırp politikacıların boykot çağrısına rağmen tahminen 20.000 Kosovalı Sırp’ın oy kullandığını belirtti. Orta Kosova’daki Sırp bölgelerinde seçime katılımın kuzeye göre daha yoğun olduğu gözlemlendi. Bu durum da Sırplar arasında tartışmalara neden olmakta.

Emperyalizmin desteğine devam
Belgrat merkezli Blic gazetesi Thaçi’nin suçlanması ve seçimlerdeki usulsüzlüklere rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley’in Kosova ve Thaçi’ye desteklerinin devam edeceğini açıkladığını duyurdu.

Mafya ve milliyetçiliğin senelerdir hüküm sürdüğü, UÇK’nin başta organ mafyası olmak üzere bir çok suç şebekesiyle işbirliği yaptığı, hatta bizzat UÇK’nin suç örgütü olduğunun senelerdir bilindiği Kosova’yı tanıyan 19. ülke olan İsviçre’nin dışişleri bakanı Micheline Calmy-Rey ise Kosova’nın bağımsızlığının tanınması yönündeki çabaları doğrultusunda 21 Aralık Salı günü alacağı ödülü almamaya karar verdiğini açıkladı.

(Türkiye’deki “ileri demokratlar”la “Özgürlük kahramanları” arasındaki ilişki için bkz.:

Bağımsızlığından bu yana geçen yaklaşık 3 senelik süre içerisinde, Kosova’nın bağımsızlığını ABD ve ABD güdümlü dış politikayı takip eden 71 ülke tanıdı. Bu ülkelerin başında Türkiye geliyor. RTE seçim başarısının ardından Haşim Thaçi’yi kutlayan ilk liderlerdendi.

(Türkiye’nin Kosova politikası hakkında daha fazla detay için: http://haber.sol.org.tr/dunyadan/erdogan-niye-arabuluculuga-soyunuyor-haberi-35518)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder