(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



15 Aralık 2015 Salı

BOSNA VE ARNAVUTLUK’A AB’DE SERBEST DOLAŞIM HAKKI VERİLDİ

(Haberin orijinalinin yayınlandığı tarih: 20 Aralık 2010)

8 Kasım 2010 tarihinde AB’nin aldığı karar 15 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Bosna ve Arnavutluk vatandaşları artık daha özgür!

Çok değil, bundan 20 yıl önce dünyanın herhangi bir ülkesine vizeye ihtiyaç duymadan prestijli bir pasaportla; “Yugoslav” pasaportuyla seyahat edebilen eski Yugoslav vatandaşlar Yugoslavya’nın dağılmasıyla daha önce yabancısı oldukları “vize” kavramıyla tanıştılar.

Yeni pazar ve ucuz emek arayışındaki AB, bir yandan pazar ekonomisine entegre olabilmiş eski sosyalist ülkeleri AB üyeliğiyle ödüllendirrken, öte yandan bu entegrasyonu yapısal olarak sağlayabilecek reformları gerçekleştirememiş ülkeler için farklı formüller uyguluyor. Geçen yıl, AB üyesi olmamasına rağmen Sırbistan ve Makedonya vatandaşlarına Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı tanınmıştı ve AB’nin verdiği bu karar Üsküp ve Belgrat’ta sokak partileriyle kutlanmıştı.

Bu sene benzer görüntülere Saraybosna ve Tiran’da da şahit olduk. Arnavut ve Bosna başkentlerindeki sokak eğlencelerine ülkelerin ünlü sanatçıları da katıldı. Fakat Bosnalı ve Arnavut yetkililer yine de uyarıyorlar: “Serbest seyahat hakkı, AB ülkelerine yerleşme veya AB ülkelerinde çalışma hakkı olarak algılanmamalı!”

Öte yandan, özellikle yaz aylarında Batı Avrupa ülkelerinde özellikle hizmet sektöründeki açığı Balkanlar’dan gelen kaçak işçilerin doldurduğu biliniyor. Son yıllarda sendikalı ve sigortalı işçi çalıştırmaktan kaçınan işverenler liberal hükümetlerin de göz yummasıyla “serbest seyahat” hakkını “kaçak işçi” kaynağı olarak kullanılıyor. Bu da akıllara serbest seyahat hakkının ucuz işgücü ihtiyacı doğrultusunda Balkan ülkelerine verilip verilmediği sorusunu getiriyor.

Her ne kadar geçtiğimiz sene Üsküp ve Beldrat’takine benzer kutlamalar bu sene Saraybosna ve Tiran’da düzenlense de, bu ülkelerin nüfuslarının çok az bir kısmı AB ülkelerine “turistik” amaçlı gidebilecek iktisadi güce sahip. Dolayısıyla, serbest seyahat hakkı zaten bu ülkelere gidebilen kişilerin seyahat sürecini ve kaçak işçi akışını kolaylaştırmaktan başka pratik bir avantaj sağlamış değil.

Batı’nın Balkanlar’daki Truva atı Kosova ve son yılların parlayan yıldızı Türkiye henüz serbest seyahat hakkı alabilmiş değil.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder