Haberin orijinali 12 Aralık 2010 tarihinde yayınlanmıştır.
Daha önce Hırvat Meclisi’nde dokunulmazlığı kaldırılan eski Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader, hakkında kırmızı bülten yayınlanmasından ve uluslararası yakalama emri çıkarılmasından bir gün sonra, 10 Aralık Cuma günü Avusturya'nın Salzburg kentinde polis tarafından yakalandı.
Daha önce Hırvat Meclisi’nde dokunulmazlığı kaldırılan eski Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader, hakkında kırmızı bülten yayınlanmasından ve uluslararası yakalama emri çıkarılmasından bir gün sonra, 10 Aralık Cuma günü Avusturya'nın Salzburg kentinde polis tarafından yakalandı.
Eski Hırvatistan Başbakanı ve sağcı lider Ivo Sanader tutuklandı.
2003 yılından 2009 yılına kadar iki dönem üst üste sağcı HDZ’nin (Hrvatska Demokratska Zajednica - Hırvat Demokrat Birliği) lideri olarak başbakan olan Ivo Sanader seçim sırasında ve başbakan olduktan sonraki saldırgan açıklamalarıyla bölgede tansiyonu sürekli olarak yükselterek yolsuzluklarını örtmeye çalışan tipik bir sağcı politikacı olarak biliniyor.
Hakkındaki yolsuzluk iddialarınından dolayı tutuklama kararı çıkması ihtimalinin artması üzerine, kararın çıkmasından sadece bir kaç saat önce Hırvatistan’ı terk eden Sanader’in arkadaşı Jerko Rosin ise devlet televizyonu HRT’ye yaptığı açıklamada Sanader’in iş gezisinde olduğunu ve zaten ülkesine geri dönüp adalet önünde kendisini aklamak istediğini öne sürdü.
Tipik bir sağcı politikacıYugoslavya döneminde Avusturya’da yaşayan ve ticaretle uğraşan Sanader, aşırı-sağcı ve faşizan politikalarıyla bilinen Franjo Tudjman’ın kurduğu HDZ’nin Avusturya irtibat bürosunu açarak siyasete giriş yapmıştı. 1991 yılında eski Yugoslavya’da çatışmalar başlamadan hemen önce Hırvatistan’a dönen Sanader, 1992 yılında parlamentoya seçilerek Bilim ve Teknoloji Bakanı olmuştu.
HDZ’nin 2000-2003 yılları arasında muhalefette olduğu dönemde savaş suçlusu olarak aranan, yargılanan ya da hüküm giymiş Hırvat komutanlara verdiği siyasi destekle oy toplamaya çalışan Sanader iktidara geldikten sonra komşularıyla sürekli olarak sorun çıkarmasıyla biliniyor. Slovenya ve Sırbistan’la sürekli olarak sınır anlaşmazlığı yaşayan Hırvatistan, bu dönemde Bosna-Hersek’in iç politikasına da önemli müdahalelerde bulunarak Bosnalı ve uluslararası politikacıların da tepkisini toplamıştı.
Yolsuzluklarla dolu bir 7 yılSanader, başkabakanlık yaptığı sırada 1 Temmuz 2009’da esrarlı bir şekilde istifa etmişti. İstifasının hemen ardından siyasete bir daha dönmeyeceğini kesin olarak belirten Sanader, yurtdışında tatile çıkarak istifasının nedeni hakkında açıklama yapmaktan çekinmişti. HDZ’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yenilgisiyle birlikte daha önceki açıklamalarına rağmen, 4 Ocak 2010 tarihinde HDZ liderliğine aday olduğunu belriten Sanader, yolsuzluk suçlamalarıyla boğuşan HDZ parti meclisi kararıyla 5 Ocak günü partiden ihraç edilmişti.
HDZ’yi zor günler bekliyorSeçimlerde yüzde 60 oranında oy topalayarak 10 Ocak 2010 tarihinde cumhurbaşkanı olan SDP’li (Socijaldemokratska Partija- Sosyal Demokrat Parti) İvo Josipoviç bir yandan sağ hükümet döneminde komşularıyla bozulan ilişkileri düzeltmeye çalışırken bir yandan da yolsuzluklarla mücadeleyi programında ön plana koyarak partisi SPD’nin siyasi gücünü arttırırken, HDZ’nin de zor bir dönemden geçmesine neden oluyor.
Sanader’in Zagreb’teki evine yapılan baskın sonucu el konulan belgeler ve bilgisayarların incelenmesinin birçok yolsuzluğu aydınlatacağını belirten yetkililer, HDZ iktidarı döneminde Sanader’in Avusturya’daki şirketine ve HDZ parti kasasına usul dışı önemli miktarda para aktarıldığını ve incelemelerin bu konular üzerine yoğunlaşacağını ifade ettiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder