(For selected articles translated in English language, click here)


"Yugoslavya yazıları" nedir? Buraya tıklayınız.



26 Temmuz 2014 Cumartesi

"LİBYA'YA DA BİZE YAPTIĞINIZ GİBİ YAPIN"

(Haberin orjinalinin yayınlandığı tarih: 22 Mart 2011)
Batı’yla uyum içinde olan Balkan hükümetlerinin çoğunluğu Libya’ya karşı gerçekleştirilen emperyalist müdahaleye karşı çıkmazken, bazıları kraldan çok kralcı davranarak askeri destek imasında bulunuyor. Bazı liderler, Yugoslavya'nın parçalanması sürecini örnek gösteriyor.
Geçtiğimiz Cumartesi günü Libya’ya karşı gerçekleştirilen haydutça saldırı Balkanlar’daki işbirlikçi hükümetlerden destek görmekte gecikmedi. Arnavutluk ve Kosova hükümetleri gerçekleştirilecek olan bir müdahaleye fiili destek verebileceklerini açıkladı. Son seçimlerdeki usûlsüzlüklerin ayyuka çıktığı ve seçim sonuçlarını tanımayan muhalefetin aylardır gösteriler düzenlediği Arnavutluk’ta sağcı hükümetin bu açıklaması kimseyi şaşırtmadı. Benzer ve bildik bir destek de organ kaçakçılığına bulaştığı iddialarıyla geçtiğimiz aylarda gündemde yer alan Kosova Devlet Başkanı Haşim Taçi’den geldi.
Hayatlarını Yugoslavya’ya karşı yapılan uluslararası müdaheleye borçlu olduklarını belirten Kosovalı milliyetçi liderler, bu anlamda Libya halkına karşı suç işleyen Kaddafi’nin devrilmesinde de uluslararası askeri müdahalenin önemine dikkat çektiler.
Bilindiği gibi, Yugoslavya’ya karşı gerçekleştirilen askeri müdahaleden sonra Belgrad’a ilk yardım götüren ülke Libya olmuştu ve Kosova hâlâ Libya tarafından tanınmış değil. Bu bakımdan Kosovalı milliyetçi liderlerin müdahale yanlısı açıklamaları daha da anlam kazanıyor.
Öte yandan, Yugoslav lider Josip Broz Tito’nun torunu, geçtiğimiz Aralık ayında yeni bir komünist parti kurma çalışmalarına başlamasıyla adını duyuran Joşka Broz liderliğinde toplanan bir grup komünist, Bağlantısızlar Hareketi’nin kurucusu olan Yugoslavya’nın mirasına sahip çıkarak Libya’ya karşı yapılan emperyalist müdahaleyi protesto ettiler. Batı yanlısı yayın organları bu protestoyu 1999’da Yugoslavya’ya karşı yapılan NATO müdahalesine duyulan tepkinin pragmatik bir uzantısı olarak tanımlarken, müdahalenin yoğunlaşmasıyla protestoların daha da kitleselleşeceği düşünülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder